"România plagiatorilor", un vis urât care nu se termină. Deciziile luate de Adrian Curaj stârnesc controverse

Ca reacţie la valul de plagiatori care au infestat România, unii dintre ei "albiţi" rapid chiar de cei abilitaţi să îi deconspire, ministrul Educaţiei Adrian Curaj a decis să introducă un nou mecanism de verificare a tezelor de doctorat. Demersul a stârnit însă nemulţumiri în spaţiul public.
Adrian Curaj
Adrian Curaj (Gov.ro)

Guvernul Cioloş a aprobat, marţi, o ordonanţă de urgenţă care schimbă un segment din cadrul instituţional şi legislativ privind controlul calităţii tezelor de doctorat şi a aspectelor ce ţin de etica cercetării ştiinţifice. Practic, au fost abrogate două articole din Legea 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare.

Unul dintre ele stipula statutul de excepţie al demnitarilor şi al altor categorii de persoane, ale căror abateri de la etica academică nu puteau fi analizate şi sancţionate de comisiile de etică de la nivelul universităţilor, ci doar de controversatul Consiliu Naţional de Etică, iar celălalt face referire la sancţiunile pe care le poate propune CNE, respectiv retragerea doctoratului şi a calităţii de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare.

Urmează ca ulterior să fie reglementat, printr-un act normativ care va modifica Legea educaţiei naţionale, modul de retragere a titlului de doctor şi a calităţii de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare.

"E un anunţ clar, direct. Urmează modificări. Vom vom avea o ordonanţă de urgenţă pentru Legea educaţiei, iar după această ordonanţă de urgenţă, vom veni cu hotărâri de guvern şi ordine de ministru care depind de această ordonanţă de urgenţă", a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Adrian Curaj.

Întrebat de jurnalişti cui îi revine acum sarcina de a analiza acuzaţiile de plagiat şi cine va retrage în acest moment titlurile care se dovedesc a fi copiate, ministrul a replicat:

"Universităţile. Şi ca mecanism de apel, CNATDCU. Dar numai universităţile vor retrage titlul sau vor anula diploma, indiferent de momentul şi modalitatea în care acestea au fost atribuite. În acest moment am putut să modificăm legea eticii. Am spus că va fi o ordonanţă de urgenţă privind legea educaţiei.

După acea OUG vom mai da cele necesare prin care se vor rezolva probleme şi se va crea un cadru total funcţional. Ca termen, nu putem avea nimic înaintea începerii activităţii parlamentare. Am avut o comisie care a lucrat şi mi-a făcut recomandări", a mai precizat Adrian Curaj.

"Demersul este necredibil"

Jurnalista Emilia Şercan, responsabilă de demascarea mai multor demnitari de rang înalt care şi-au plagiat tezele de doctorat, consideră că demersul ministrului Educaţiei de a lăsa în atribuţia universităţilor retragerea titlurilor de doctor este necredibil din următoarele motive:

1. Există dovezi clare că unele universităţi au fost fabrici de doctorate plagiate. Exemple în acest sens sunt Academia Naţională de Informaţii a SRI, Academia de Poliţie, Universitate Naţională de Apărare. Să le laşi lor dreptul de a se ancheta e ca şi cum ai pune un spărgător de bănci să repare un seif plin cu bani.

2. A dat aceste atribuţii universităţilor înainte ca din poziţia de ministru să fi cerut controale la şcolile doctorale ale universităţilor unde există dovezi publice de plagiat. La ANI a SRI sunt dovezi publice pentru cinci doctorate, iar eu am mai documentat alte trei astfel de plagiate.

3. În lipsa unei entităţi independente, care să aibă drept de verificare a deciziilor luate de universităţi, mai ales acolo unde au existat suspiciuni majore, mi-e greu să cred că vom vedea prea curând vreun titlu retras. De exemplu, cei de la ANI a SRI vor descoperi brusc integritatea academică şi nu va mai fi nevoie de nimeni să îi verifice?

Mai mult, Emilia Şercan atrage atenţia că decizia anunţată astăzi de Adrian Curaj se va aplica de acum înainte, pentru că, în cazul tuturor titlurilor de doctor obţinute până acum, retragerea va trebui făcută tot de către ministrul Educaţiei deoarece el este cel care a emis ordinul de emitere a titlului.

"În drept, se numeşte principiul simetriei actelor juridice, adică cine a emis un act poate să îl şi anuleze/retrage etc., iar ministrul Curaj ar face bine să ştie lucrul ăsta şi să îl şi explice public, altfel lumea va rămâne cu impresia că lui Oprea şi Ponta trebuie să le retragă titlurile Universitatea din Bucureşti şi nu el, ca ministru.

Şi nu ar fi de mirare să ne trezim că Oprea şi Ponta vor mai îngroşa încă o dată obrazul, că vor da în judecată Ministerul şi că îşi vor obţine titlurile în instanţă, şi nu pentru că nu ar fi plagiate tezele lor, ci din cauza unui viciu de procedură. Şi, eventual, pentru că un ministru al cărui nume îmi provoacă disonanţă cognitivă a jucat în echipa adversă în văzul tuturor", a mai precizat jurnalista Emilia Şercan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne