Aliaţii NATO se dedică "din nou" creşterii cheltuielilor cu apărarea după o întâlnire de urgenţă, susţine Trump

Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)

La conferinţa de presă ce a avut loc după întâlnirea de urgenţă a celor 28 de membri NATO şi înainte de plecarea din Bruxelles către Marea Britanie, preşedintele american Donald Trump a afirmat joi că aliaţii Statelor Unite din NATO s-au angajat să-şi crească “substanţial” cheltuielile pentru apărare “la niveluri la care nu s-au gândit anterior”. Trump a afirmt că întâlnirea a fost un “progres uimitor”.

“NATO este mult mai puternică acum decât a fost în urmă cu două zile”, a afirmat Trump, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“NATO este acum o maşinărie bine calibrată”, a adăugat Trump, subliniind importanţa “împărţirii poverilor”. Liderul american a mai susţinut că angajamentul SUA pentru NATO “rămâne foarte puternic” şi că “nu va fi necesar” ca SUA să se retragă din alianţă, aşa cum a ameninţat anterior.

După ce a declarat că susţinerea majorităţii poverii financiare a alianţei de către SUA nu a fost “corectă”, Trump şi-a lăudat partenerii şi a declarat că “Germania face progrese”, deşi “trebuie să vedem ce se întâmplă cu gazoductul” – o referire la proiectul pentru construirea gazoductului Nord Stream 2, ce porneşte din Rusia şi va livra gaz natural rusesc spre Europa, pe care Trump l-a criticat la summitul NATO din acest an.

Trump a lăudat “marele spirit colegial”, reiterând un comentariu pe care l-a făcut în acest an, când a declarat la un moment dat reporterilor că el este un “geniu foarte stabil”.

După întâlnirea de urgenţă a NATO de joi, Trump a declarat reporterilor: “Le-am spus oamenilor că voi fi foarte nemulţumit dacă nu îşi măresc în mod substanţial angajamentele financiare”.

Referindu-se viitoarea sa întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin în Helsinki, Trump a declarat că unii aliaţi ai NATO i-au mulţumit pentru faptul că încearcă să discute cu Putin. În privinţa peninsulei ucrainene Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, Trump l-a învinuit din nou pe predecesorul său Barack Obama, afirmând că “acel lucru nu s-a fi întâmplat pe tura mea”.

În avanpremieră la întâlniea sa cu Putin, preşedintele american a mai declarat că şeful statului rus este un “competitor” şi speră că într-o zi acesta ar putea deveni un “prieten”.

Anterior conferinţei de presă, Trump le-a spus liderilor NATO că, în cazul în care nu îşi vor creşte cheltuielile cu apărarea la nivelul de 2% din PIB până în luna ianuarie, SUA va merge pe cont propriu, potrivit declaraţiilor făcute de doi oficiali despre întâlnirea de urgenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe