Aliaţii NATO se dedică "din nou" creşterii cheltuielilor cu apărarea după o întâlnire de urgenţă, susţine Trump

Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)

La conferinţa de presă ce a avut loc după întâlnirea de urgenţă a celor 28 de membri NATO şi înainte de plecarea din Bruxelles către Marea Britanie, preşedintele american Donald Trump a afirmat joi că aliaţii Statelor Unite din NATO s-au angajat să-şi crească “substanţial” cheltuielile pentru apărare “la niveluri la care nu s-au gândit anterior”. Trump a afirmt că întâlnirea a fost un “progres uimitor”.

“NATO este mult mai puternică acum decât a fost în urmă cu două zile”, a afirmat Trump, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“NATO este acum o maşinărie bine calibrată”, a adăugat Trump, subliniind importanţa “împărţirii poverilor”. Liderul american a mai susţinut că angajamentul SUA pentru NATO “rămâne foarte puternic” şi că “nu va fi necesar” ca SUA să se retragă din alianţă, aşa cum a ameninţat anterior.

După ce a declarat că susţinerea majorităţii poverii financiare a alianţei de către SUA nu a fost “corectă”, Trump şi-a lăudat partenerii şi a declarat că “Germania face progrese”, deşi “trebuie să vedem ce se întâmplă cu gazoductul” – o referire la proiectul pentru construirea gazoductului Nord Stream 2, ce porneşte din Rusia şi va livra gaz natural rusesc spre Europa, pe care Trump l-a criticat la summitul NATO din acest an.

Trump a lăudat “marele spirit colegial”, reiterând un comentariu pe care l-a făcut în acest an, când a declarat la un moment dat reporterilor că el este un “geniu foarte stabil”.

După întâlnirea de urgenţă a NATO de joi, Trump a declarat reporterilor: “Le-am spus oamenilor că voi fi foarte nemulţumit dacă nu îşi măresc în mod substanţial angajamentele financiare”.

Referindu-se viitoarea sa întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin în Helsinki, Trump a declarat că unii aliaţi ai NATO i-au mulţumit pentru faptul că încearcă să discute cu Putin. În privinţa peninsulei ucrainene Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, Trump l-a învinuit din nou pe predecesorul său Barack Obama, afirmând că “acel lucru nu s-a fi întâmplat pe tura mea”.

În avanpremieră la întâlniea sa cu Putin, preşedintele american a mai declarat că şeful statului rus este un “competitor” şi speră că într-o zi acesta ar putea deveni un “prieten”.

Anterior conferinţei de presă, Trump le-a spus liderilor NATO că, în cazul în care nu îşi vor creşte cheltuielile cu apărarea la nivelul de 2% din PIB până în luna ianuarie, SUA va merge pe cont propriu, potrivit declaraţiilor făcute de doi oficiali despre întâlnirea de urgenţă.