Întrevederea Trump-Iohannis, anulată. Atmosferă tensionată la summitul NATO

Discuţiile tensionate de la reuniunea Consiliului Nord Atlantic s-au prelungit, astfel încât Donald Trump şi-a amânat toate întrevederile bilaterale. Inclusiv pe cea cu preşedintele Iohannis.
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Întrevederea preşedintelui Klaus Iohannis cu omologul său american, Donald Trump, a fost anulată. Întrevederea urma să aibă loc la ora 11.00, în marja summitului NATO, însă preşedintele SUA şi-a anulat toate întâlnirile pe care le avea azi.

Trump participă, în cursul acestei dimineţi, la reuniunea Consiliului Nord Atlantic la nivel de şefi de stat şi de Guvern cu Georgia şi Ucraina, care trebuia să se încheie la ora 10,00. Discuţiile, tensionate şi centrate pe bugetele de Apărare, s-au prelungit însă şi nu s-au încheiat nici la această oră, astfel încât Trump şi-a anulat toate întâlnirile bilaterale, relatează Hotnews.

Reamintim că miercuri, Donald Trump le-a declarat liderilor NATO, în cadrul summit-ului alianţei de la Bruxelles, că aceştia ar trebui să îşi mărească cheltuielile cu apărarea la 4% din PIB, dublu faţă de pragul actual de 2%. Aliaţii NATO au minimalizat cererea ca făcând parte din presiunea aplicată de Trump pentru a forţa aliaţii să cheltuiască mai mult pentru propria apărare, potrivit Reuters.

Secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO ar trebui ca mai întâi să atingă pragul iniţial de 2% înainte să se ceară altceva. El a adăugat că 8 dintre cei 29 de aliaţi respectă cererea iniţială, în timp ce alţii plănuiesc să o facă – punând capăt perioadelor în care nu s-au cheltuit sumele respective pentru apărare.

Obiectivul de 4% din PIB propus de Trump este chiar mai mare decât sumele cheltuite de SUA pentru apărare.

SUA, cea mai mare putere militară din lume, a cheltuit anul trecut aproximativ 3,57% din PIB pentru apărare, conform datelor NATO.