Alexei Navalnîi din nou arestat la Moscova înaintea unui protest

Andrei Popescu
26.08.2018

alte articole

Alexei Navalny în Kirov, 16 octombrie 2013.
Alexei Navalny în Kirov, 16 octombrie 2013. (VASILY MAXIMOV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
26.08.2018

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a fost reţinut la Moscova pentru participarea la un protest antiguvernamental ţinut la începutul acestui an, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia, Kira Yarmysh, pe Twitter, sâmbătă.

Navalnîi a fost reţinut în afara apartamentului său din Moscova sâmbătă după-amiază, pentru un motiv care iniţial nu era clar.

După ce a petrecut câteva ore la o secţie de poliţie, Navalnîi a aflat că a fost reţinut din cauza unei scurte apariţii la un mall din Moscova, în ianuarie, când a cerut boicotarea alegerilor prezidenţiale din martie, pe care le consideră falsificate.

Navalnîi nu a fost pus sub acuzare la momentul respectiv, dar avocatul său a spus în acel moment că va trebui să se confrunte cu instanţa la o dată ulterioară.

Navalnîi a planificat proteste pe 9 septembrie, împotriva planurilor nepopulare ale guvernului rus de a creşte vârsta de pensionare. Liderului opoziţiei i-a fost interzisă candidatura în alegerile din martie, când preşedintele Vladimir Putin a câştigat zdrobitor.

Purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi a declarat că, după reţinerea acestuia, sâmbătă, liderul opoziţiei a fost dus de la secţia de poliţie la spital pentru a trata o posibilă fractură, rezultată în urma reţinerii sale.

Navalnîi, care a fost închis de mai multe ori pentru organizarea protestelor anti-Kremlin, va ajunge în faţa unei instanţe luni şi va rămâne în arest până atunci, a declarat Yarmysh.

Ultima oară Navalnîi a fost condamnat la 30 de zile de închisoare în mai pentru organizarea de proteste la nivel naţional împotriva lui Putin.

El a cerut demonstraţii în peste 90 de oraşe sub sloganul "Putin nu este ţarul nostru", pentru a protesta faţă de autocraţia preşedintelui rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor