ALERTĂ. Orban dă undă verde propunerii lui Predoiu privind desfiinţarea Secţiei Speciale

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a dat undă verde, vineri seară, la debutul şedinţei de guvern, propunerii ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). După ce Predoiu şi-a prezentat succint argumentele, şeful Executivului a soluţionat că desfiinţarea este "o propunere corectă", consistentă cu programul de guvernare al liberalilor.

"Această secţie a fost înfiinţată prin Legea 207 din 2018 care a modificat Legea 304 din 2004 şi care a creat o structură fără personalitate juridică în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Aş vrea să reamintesc contextul în care au fost promovate aceste modificări - unul plin de tensiune, fără consultare publică, cu reacţii foarte virulente din partea multor magistraţi care s-au opus modificărilor - e adevărat că au fost şi alţii care au avut alte opinii - dar cu o critică foarte clară şi severă din partea partenerilor europeni începând cu Comisia Europeană, GRECO şi Comisia de la Veneţia", a declarat Predoiu.

Potrivit ministrului Justiţiei, prin modificarea iniţială s-au stabilit modalităţile de numire a conducerii secţiei şi principiile de funcţionare.

"O modificare precară, insuficientă pentru a operaţionaliza Secţia, ceea ce a determinat Ministerul Justiţiei condus la vremea aceea de un alt ministru şi vechiul Guvern de a promova o ordonanţă de urgenţă prin care se aduceau clarificări în primul rând modalităţilor de numire a conducerii Secţiei, ordonanţă care la rândul ei a stârnit mari nemulţumiri şi critici atât în ţară cât şi în străinătate.

În ceea ce priveşte aceste documente şi recomandări europene la care am făcut referire - în primul rând ele au recomandat ca această Secţie să nu fie înfiinţată pentru că s-ar crea o presiune suplimentară asupra magistraţilor în paralel cu presiunile deja create prin alte modificări legislative promovate în 2018. S-a recomandat României să reconsidere stabilirea unei structuri separate de parchet pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori, eventual recurgerea la procurori specializaţi, însoţită de garanţii procesuale fiind o soluţie alternativă, recomandare ignorată. S-a arătat că modul în care este structurată această secţie nu poate să conducă la o bună funcţionare a ei şi o combatere eficientă a corupţiei, competenţa stabilită pentru această secţie creând o categorie aparte de cetăţeni care să fie supuşi exclusiv competenţei sale de funcţionare. S-a mai arătat de asemenea că modalitatea de funcţionare contravine principiului controlului ierarhic stabilit constituţional în Ministerul Public şi în felul acesta eliminarea unei serii întregi de garanţii privind eventuale corecţii care s-ar putea aduce în urma unor eventuale abuzuri, toate aceste critici fiind prealabile operaţionalizării secţiei", a precizat Predoiu.

În acelaşi timp, ministrul Justiţiei a atras atenţia că, dacă aceasta a fost situaţia înainte de a se înfiinţa Secţia, "ceea ce a urmat după a confirmat aceste temeri pentru că o serie de măsuri luate de această Secţie, măsuri procesuale, au arătat că s-au retras recursuri făcute de DNA anterior în anumite cauze de mare corupţie, a fost primită şi lăsată deschisă, ulterior închisă dar extrem de târziu, o sesizare cu privire la oficiali internaţionali care dispuneau de imunitate diplomatică".

"În sfârşit, după cum arată chiar raportul de ţară, au fost deschise o serie de acţiuni unor procurori şi judecători care criticau procesul de modificări a legilor justiţiei şi acordurilor penale la acea dată", a adăugat Predoiu.

(...)

După ce Predoiu şi-a expus toate argumentele, şeful Guvernului a dat undă verde propunerii:

"Deci, domnule ministru, practic poziţia ministerului pe care îl conduceţi, pe care o propuneţi Guvernului, este aceea de a merge pe soluţia desfiinţării. (...) Oricum mai analizăm propunerea. De principiu mi se pare o propunere corectă şi de altfel e şi în programul de guvernare, iar practic angajamentul nostru legat de MCV este de transpunere a recomandărilor pentru că obiectivul nostru este la un moment dat să punem punct acestui mecanism".

Declaraţiile integrale în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne