Alertă în India: epidemie letală, bacterii care ucid nou-născuţi

(STR/AFP/Getty Images)

Epidemia letală care a lovit India, în special mii de nou - născuţi, poate avea consecinţe globale. Este vorba despre o infecţie cauzată de o bacterie practic rezistentă la aproape toate medicamentele care în trecut erau eficace, relatează joi 4 decembrie, New York Times.

Anul trecut au murit aproape 60.000 de copii, unii dintre aceştia trăind doar câteva zile, deoarece s-au născut cu aceste infecţii bacteriene rezistente, transmise foarte probabil chiar de mama lor în etapa de parcurgere a tractului genital matern.

"Reducerea deceselor neonatale în India este una dintre cele mai importante priorităţi de sănătate publică din lume. Dacă infecţiile rezistente continuă să crească, va fi un dezastru nu numai pentru India, ci pentru întreaga lume", a declarat Vinod Paul, şeful medicilor pediatri de la Institutul Indian de Ştiinţe Medicale.

Acum cinci ani, "astfel de infecţii erau aproape necunoscute. Acum, aproape 100% dintre copiii care vin la noi au o infecţie cu bacterii multi-rezistente la tratament", a adăugat Neelam Kler, neonatolog din New Delhi.

Tot mai mulţi cercetători dezvăluie cum multe dintre bacteriile prezente în India în apă, animale, sol, în canalizare şi chiar la mame, sunt imune la aproape toate antibioticele. "Utilizarea necontrolată a antibioticelor, starea precară de igienă şi supra-aglomerarea, combinate cu lipsa de monitorizare a problemei au creat un 'tsunami' de rezistenţă la antibiotice în India, care se răspândeşte în întreaga lume", a precizat Timothy Walsh, microbiolog la Universitatea Cardiff.

De fapt, au fost găsite deja ''super-bacterii'', cu codul genetic identificat pentru prima dată în India, răspândite în întreaga lume, din Franţa şi Japonia, la Oman şi în Statele Unite ale Americii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură