Cresc cazurile de ciumă pulmonară în Colorado

.
. (Photos.com)

Evoluţia epidemiei de Ebola din Africa de Vest a provocat teroare şi anxietate printre epidemiologi după ce a provocat 600 de decese, devenind cea mai gravă epidemie de Ebola din istorie.

O ştire asemănătoare a fost dezvăluită cu o săptămână în urmă, când un bărbat din Colorado s-a dovedit a fi infectat de cea mai rară şi fatală formă de ciumă pulmonară, o versiune care se transmite pe calea aerului - deci şi prin tuse şi strănut.

Şocate de situaţie, autorităţile statului au început să investigheze sursa primului caz şi să identifice persoanele expuse prin contact cu individul infectat, potrivit Departamentului de Sănătate Publică şi Mediu din Colorado (DSPM).

Totuşi, acest lucru s-ar putea dovedi inutil, deoarece ciuma netratată este fatală, iar antibioticele trebuie administrate în primele 24 de ore de la primele simptome, pentru a putea fi reduse şansele de deces.

Simptomele bolii includ febră, dureri de cap şi dureri de piept, împreună cu o pneumonie care se dezvoltă rapid şi provoacă dificultăţi de respiraţie, dureri de piele şi mucozităţi însângerate, potrivit DSPM.

Din moment ce nu există niciun vaccin pentru ciumă în Statele Unite, putem înţelege de ce autorităţile îşi dau silinţa pentru a preveni panica: oficialii din Colorado au recomandat locuitorilor să ţină animalele de companie departe de animalele sălbatice, în special de rozătoarele moarte. Ciuma se poate răspândi uşor de la animale, atunci când muştele şi bacteriile îşi caută o nouă gazdă, potrivit DSPM.

Totuşi, mesajul pare să nu fi fost răspândit la timp. Potrivit Bloomberg, problemele din Colorado par să devină mai grave odată cu apariţia altor trei cazuri de ciumă, la numai o săptămână după prima manifestare a celei mai mortale forme de boală, în acest stat, de peste un deceniu.

Primul bărbat infectat cu ciumă este spitalizat. Două dintre cazurile noi aveau tot ciumă pulmonară, în timp ce al treilea avea o formă mai uşoară a bolii. Toate cele patru cazuri ar putea fi provocate de câinele primei persoane infectate, care a murit din cauza bolii, potrivit oficialilor de stat.

Vestea bună este că oamenii infectaţi recent au fost trataţi cu antibiotice, şi-au revenit, şi nu mai sunt contagioşi. Oficialii din sănătate cred că animalul infectat s-ar fi expus la puricii infectaţi de un câine de preerie sau un iepure, a afirmat Jennifer House, purtătoarea de cuvânt a DPSM.

Există trei tipuri principale de ciumă: ciuma septicemică, care apare atunci când bacteria proliferează în sânge; ciuma bubonică - atacă ganglionii; şi ciuma pulmonară, cea mai serioasă, ce se poate răspândi prin tuse şi strănut şi apare când bacteria intră în plămâni.

Boala infectează o medie de şapte persoane în Statele Unite anual, şi apare cel mai des în statele vestice, precum Arizona, New Mexico şi Colorado, potrivit Centrului pentru Control şi Prevenţie a Bolii. Boala se transmite cu ajutorul muştelor, care contactează o bacterie denumită Yersinia pestis de la animalele infectate precum cimpanzei, câini de preerie, rozătoare, şoareci sau alte mamifere.