În Madagascar "explodează" ciuma bubonică: 40 de morţi, teroare în capitala Antananarivo

.
. (Photos.com)

Un nou focar de ciumă bubonică a lovit Madagascarul, iar bilanţul arată deja 40 de morţi şi cel puţin 80 de persoane infectate, a raportat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), avertizând, totodată, populaţia de "răspândirea rapidă" a bolii în capitala Antananarivo.

Primul caz cunoscut a fost raportat la Soamahatamana, la aproximativ 200 km vest de capitală, la sfârşitul lunii august. În condiţiile actuale, situaţia din insulă a devenit şi mai gravă datorită nivelului ridicat al rezistenţei muştelor la unul dintre principalele insecticide.

Bacteriile ciumei se dezvoltă iniţial la şobolani, însă muştele sunt cele care transmit boala. La oameni se dezvoltă în formă bubonică şi în cazul în care bacteriile ajung în plămâni, persoanele se îmbolnăvesc de pneumonie şi prin tuse transmit boala la alţi oameni. În prezent, ciuma este tratată cu antibiotice, dar forma pulmonară este una dintre cele mai grave şi poate ucide în 24 de ore.

"Moartea Neagră" a început să se răspândească în insulă din 2009, iar de atunci au fost înregistrate până la 500 de victime pe an. Anul trecut circa 300 de persoane au fost infectate, dintre care 60 au murit. Cei mai vulnerabili în faţa bolii sunt copiii.

Ciuma bubonică a fost una din cele mai violente pandemii din istoria omenirii. Pe vremea când "Moartea Neagră" bântuia Europa, oamenii credeau că a venit sfârşitul lumii. Transpiraţia, frisoanele şi durerile îngrozitoare erau principalele semne că boala s-a instalat. În acelaşi timp, în zona axilară, pe gât, şi eventual în zona inghinală apăreau nişte umflături pline cu puroi, numite "buboane", care erau iniţial de culoare roz, apoi deveneau purpurii, iar în final negre - ajungeau şi la dimensiunea unor portocale. Victimele mureau în chinuri groaznice.

Într-un studiu publicat recent de The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, cercetătorul american Thomas Butler analizează datele despre ciumă, strânse la nivel mondial în perioada 2000-2009. Madagascarul figurează pe locul doi printre ţările cele mai afectate, cu un număr total de 7.182 de cazuri, fiind devansată doar de Congo (10.581 de cazuri), unde războiul civil, exodul populaţiei şi deteriorarea condiţiilor de trai au favorizat probabil contacte mai ample între oameni şi rozătoare. Pe locul trei figurează Zambia, cu 1.309 cazuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe