Alba Popescu: ”Africa va deveni principalul furnizor de insecuritate în Europa”(video)

”Foarte curând Africa va deveni principalul furnizor de insecuritate în Europa. Actualul val de migraţie va parcurge automat rutele africane, care sunt controlate în proporţie de 100% de islamişti în conjuncţie sau nu cu reţele de criminalitate organizată”, a avertizat miercuri Alba Popescu în cadrul lansării cărţii ”Ce se ascunde în spatele Boko Haram”.
Alba Iulia Catrinel Popescu
Alba Iulia Catrinel Popescu (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Experta în spaţiul african a subliniat că în ianuarie 2015, gruparea islamistă teroristă Boko Haram stăpânea un teritoriu echivalent cu suprafaţa Belgiei şi a reuşit să transforme Nigeria dintr-o putere regională cu o economie în creştere şi cu o democraţie în curs de consolidare într-un stat semi-eşuat.

”Cartea pe care am scris-o a izvorât dintr-o curiozitate şi o nedumerire. Cum s-a transformat armata nigeriană dintr-o instituţie de forţă, respectată, temută, prezentă în mai toate operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii, sub egida Uniunii Africane, într-o instituţie caricaturizată condusă de nişte neofiţi antrenaţi în nişte tabere din nordul sau estul Africii, spre sfârşitul administraţiei Jonathan”, a explicat Alba Popescu, în cadrul evenimentului organizat de Club Geopolitica la Librăria Mihai Eminescu.

”Boko Haram controlează împreună cu mafia nigeriană mare parte din tot ce înseamnă migranţi ilegali transfrontalieri proveniţi din zona Africii de Vest şi are conexiuni cu toate grupările teroriste care operează în Africa sub-ecuatorială”, a concluzionat ea.

La rândul său, generalul (r) Stan Petrescu a arătat că globalizarea a adus printre alte efecte perverse şi extinderea reţelelor teroriste. ”Nu există o linie a frontului, ci teroriştii acţionează pe nivele concentrice, acolo unde găsesc fisuri. Acest dispozitiv uriaş se întinde în spaţiul celor 57 de state islamice, în comunitatea islamică, umma. Ei îşi construiesc mai întâi avanposturi doctrinare, introducând frica şi panica, prin cele mai neînchipuite cruzimi. Terorismul funcţionează în Africa cu grupuri mici, dar cu putere de foc mare, bine organizate”, a explicat Petrescu.

În opinia sa, confruntarea dintre cultura occidentală de sorginte creştină şi cea islamică este extrem de crudă, pentru că sunt atacate bisericile, poliţia, instituţiile. Pe de altă parte, el a subliniat africoscepticismul administraţiei Obama, care a pivotat către Asia şi a spus că Africa nu prezintă un mare interes. Petrescu a vorbit despre o falie între actorii geopolitici mondiali care ar fi trebuit să menţină sub control furia islamică pentru ca aceasta să nu se extindă. El a reamintit că Rusia are investiţii foarte mari în Africa şi ajută Nigeria cu armament şi la refacerea infrastructurii, iar prezenţa Moscovei, alături de China, pe continent este mult mai puternică decât cea a SUA.

Pe de altă parte, generalul a susţinut că în Siria nu mai este un război civil în prezent, ci unul etnico-religios, cu grupuri islamice care terorizează populaţia şi care cunosc foarte bine tehnicile diversioniste. ”O asemenea forţă nu poate fi anihilată decât cu forţa. Nu ai cum să ajungi la un compromis prin diplomaţie cu teroriştii”, a concluzionat Petrescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe