Schimbare de direcţie? Rusia pare să ia în considerare înlăturarea lui Assad

Conform unor surse ale website-ului de ştiri Debkafile, Kremlinul pare să fi decis că este momentul să ia considerare discutarea unei eventuale plecări de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, împotriva căreia Moscova s-a opus până acum cu tărie.
Soldaţi ruşi călătoresc pe un blindat în apropiere de oraşul sirian Palmyra, 31 martie 2016.
Soldaţi ruşi călătoresc pe un blindat în apropiere de oraşul sirian Palmyra, 31 martie 2016. (Captură Foto)

Washington şi Moscova au făcut un progres semnificativ în ultimele câteva zile în cadrul discuţiilor telefonice maraton dintre secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov în privinţa soluţionării războiului din Siria.

Este pentru prima dată când Rusia a căzut de acord să discute posibilitatea ca preşedintele sirian Bashar al-Assad, un aliat tradiţional al Moscovei, să se retragă de la conducerea ţării arabe şi condiţiile în care va avea loc acest proces, conform surselor Debkafile.

Sursele au adăugat că ruşii au fost, de asemenea, de acord să înceapă să negocieze viitorii comandanţi militari seniori sirieni care vor desfăşura războiul împotriva rebelilor. Contactele, care includ saudiţi şi iordanieni, au ajuns într-un stadiu atât de avansat încât participanţii au început să pregătească liste cu comandanţii sirieni ce vor fi înlăturaţi sau menţinuţi în posturile lor.

Unul dintre cele mai clare semne ale progresului discuţiilor a fost sosirea majorităţii şefilor şi comandanţilor organizaţiilor rebele siriene la US Central Command Forward-Jordan pentru a participa la o serie de discuţii în 2 - 3 mai. Centrul este situat lângă Amman şi personalul conţine ofiţeri din SUA, Iordania, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Evenimentul a fost aranjat printr-o serie de întâlniri care au avut loc în ultimele câteva zile în Geneva, între diplomaţi de top din SUA, Arabia Saudită şi Iordania.

Surse Debkafile au raportat că oficialii şi ofiţerii seniori americani însărcinaţi cu strategia administraţiei Obama privind războiul din Siria au prezentat liderilor şi comandanţilor rebeli o serie de acorduri deja aprobate de Washington şi Moscova în privinţa modalităţii de soluţionare a războiului. O parte principală a acelor acorduri s-a concentrat pe demisia lui Assad şi plecarea acestuia şi a familiei sale – o cerinţă cheie din partea opoziţiei siriene pentru continuarea negocierilor pentru pace.

Liderilor rebeli li s-a cerut de către oficialii şi ofiţerii americani, care au fost însoţiţi de oficiali saudiţi şi iordanieni, să ajute la facilitarea implementării măsurilor asupra cărora s-a căzut de acord şi să nu interfereze cu ele. Sau, cu alte cuvinte, să înceteze luptele.

Conform informaţiilor, discuţiile din Iordania încă continuă. Obiectivul curent al Washingtonului este acela de a obţine un acord de încetare a focului în întreaga Sirie, un acord care va preveni un atac iminent din partea forţelor ruseşti, iraniene, siriene şi Hezbollah asupra Alep, cel de-al doilea oraş ca mărime al Siriei.

Conform Debkafile, prin ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin, forţa aeriană rusească a oprit luni şi marţi atacurile sale în zona oraşului Alep.

Iar miercuri, Departamentul de Stat american a anunţat că a ajuns la un nou acord cu Rusia pentru a extinde acordul fragil de încetare a focului, incluzând în acest mod şi oraşul Alep.