Alarmă pentru copii: tablete şi laptopuri cauzează dureri de spate deja la 7 ani

Un copil indigen se joacă la un calculator.
Un copil indigen se joacă la un calculator. (CHRISTOPHE SIMON / AFP / Getty Images)

Alarma o dă un studiu britanic realizat de spitalul din cadrul Universităţii Aertawe Bro Morgannwg (Ţara Galilor), cercetătorii obervând dublarea, în şase luni, a numărul de tratamente pentru aceste afecţiuni în rândul copiilor şi tinerilor.

Pe timpuri copii sufereau de malnutriţie, carii dentare, frig, de multe alte lucruri, pentru că duceau o viaţă plină de lipsuri. Dar nici unul dintre ei nu suferea de dureri de spate sau de gât, tulburări tipice epocii contemporane provocate de tablete şi laptopuri, care îi forţează să stea în poziţii nesănătoase.

Până acum s-a vorbit mereu despre aceste probleme în rândul adulţilor, dar acum studiul britanic arată că sunt afectaţi din ce în ce mai mult şi copii, care au ajuns utilizatorii hiper tehnologiei.

Studiul a fost realizat după ce spitalul a observat dublarea, în şase luni, numărului de tratamente pentru aceste afecţiuni în rândul copiilor şi adolescenţilor. Durerea şi problemele legate de spate şi gât, au observat oamenii de ştiinţă, încep deja la 7 ani şi devin tot mai frecvente în rândul celor sub 18 ani.

Vina este a schimbării drastice în stilul de viaţă legat de tablete, laptopuri şi jocuri video care ocupă cel mai mult timpul liber al copiilor şi reduc spaţiul pentru mişcare.

Cercetătorii par convinşi că fenomenul se va extinde în viitor dacă nu vor fi luate măsuri radicale care să impună un stil de viaţă sănătos. Studiul a analizat un mic eşantion de 200 de copii şi adolescenţi, cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, iar datele au arătat că 64 % dintre băieţii cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani recunosc că suferă de dureri de spate, dar în 90% din cazuri ei nu vorbesc cu nimeni despre aceste probleme. Chiar şi 72 % din tinerii între 7 şi 10 ani - admit că au avut sau au acest tip de durere.

Stilurile actuale de viaţă şi prezenţa tot mai "invazivă" a tehnologiei "au efecte periculoase" - explică cercetătorul Lorna Taylor - "asupra sănătăţii sistemului muscular şi osos şi poate provoca un impact puternic asupra copiilor noştri, următoarea generaţie de muncitori. Prin urmare, este esenţial să-i învăţăm obiceiuri bune, astfel încât să-şi poată îndeplini potenţialul fără a fi limitaţi, în sport şi la locul de muncă, de dureri care pot fi uşor evitate".

Paradoxul este că utilizarea noilor tehnologii media la şcoală, îi poate ajuta pe tineri împotriva problemelor de postură şi dureri articulare, create de ghiozdanele adesea prea grele cauzate de cărţile şcolare, voluminoase, tipărite pe hârtie lucioasă, cu numeroase pagini goale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură