Alarmă la Beijing după ce un secretar al Partidului Comunist a anunţat că politica zero-Covid ar putea dura cinci ani

Testări în masă la Beijing, după ce s-a anunţat un nou focar de gripă
Testări în masă la Beijing, după ce s-a anunţat un nou focar de gripă (Youtube - captură ecran)
D.B.
27.06.2022

Autorităţile de la Beijing au stârnit confuzie şi alarmă după ce au anunţat că politica strictă de zero-Covid ar putea fi în vigoare pentru următorii cinci ani, incluzând teste obligatorii în masă şi restricţii de călătorie, transmite The Guardian.

Anunţul, publicat luni după-amiază, a fost atribuit lui Cai Qi, secretarul de la Beijing al Partidului Comunist Chinez. Textul original spunea: "În următorii cinci ani, Beijingul se va ocupa fără încetare de normalizarea prevenirii şi controlului epidemiilor."

Anunţul a fost postat pentru prima dată de Beijing Daily şi republicat de alte instituţii media de stat. Acesta s-a răspândit pe scară largă pe reţelele de socializare dar, la scurt timp, referirea la "cinci ani" a fost eliminată din majoritatea publicaţiilor online, iar un hashtag aferent pe Weibo a fost şters.

Acesta s-a angajat să menţină şi să îmbunătăţească "gestionarea strictă a mecanismului comun de coordonare a prevenirii şi controlului" şi a sistemului de răspuns de urgenţă al oraşului, inclusiv cele concepute pentru a opri circulaţia şi transferul virusului prin "izolare, gestionare şi control... imediat ce apar [transmiterile]". De asemenea, a menţionat continuarea inspecţiilor stricte ale locuinţelor, "normalizarea" testelor regulate şi gestionarea intrărilor şi ieşirilor din oraş.

Autorităţile chineze, sub îndrumarea preşedintelui Xi Jinping, au angajat în mod repetat ţara să aplice politica "zero-COVID", în ciuda faptului că restul lumii a ales calea coexistenţei sau a atenuării. Xi a ordonat autorităţilor să găsească un echilibru între zero-COVID şi creşterea economică, deoarece măsurile imprevizibile îi irită pe localnici.

Anunţul de luni şi amendamentul ulterior au stârnit furie şi confuzie în rândul locuitorilor din Beijing pe internet. Majoritatea comentatorilor nu păreau surprinşi de perspectiva continuării sistemului pentru încă o jumătate de deceniu, dar puţini au fost cei care au susţinut ideea.

"Numărătoare inversă pentru a fugi de China", a spus un utilizator Weibo.

"Scopul final al luptei împotriva epidemiei este revenirea la o viaţă normală şi se pare că toată lumea a uitat de acest lucru", a remarcat un altul.

Autorităţile nu au clarificat declaraţia sau eliminarea referirii la cinci ani. Unii observatori au sugerat că sintagma "cinci ani" era un termen folosit adesea în anunţurile guvernamentale, dar care părea a fi un termen limită în acest context, sau că a fost adăugat în mod eronat de editorul iniţial al anunţului - Beijing Daily.

Strategia "zero dinamic" a Chinei aparent eficientă în timpul apariţiei unor focare ale variantelor anterioare a fost contestată de transmisibilitatea ridicată a Omicron. Politica a dus la un blocaj îndelungat, uneori haotic şi dăunător din punct de vedere economic, în Shanghai, şi la restricţii dure de călătorie şi sociale în Beijing. Şi alte oraşe au fost supuse unor închideri dure, fie la nivelul întregului oraş, fie în anumite cartiere. Multe oraşe şi provincii au adoptat teste în masă obligatorii la fiecare câteva zile pentru locuitorii care doresc să se deplaseze în oraş.

Duminică, Beijingul a anunţat că şcolarizarea în persoană va fi reluată. De asemenea, autorităţile din Shanghai nu au raportat niciun caz nou în weekend, pentru prima dată din martie. Cu toate acestea, persistă ameninţarea unor închideri bruşte sau a unor restricţii de călătorie. Săptămâna trecută, Shenzhen a izolat un cartier şi a blocat mai multe clădiri rezidenţiale, după ce a fost raportat un singur caz. Duminică, măsura a fost extinsă pentru a închide locurile de divertisment şi parcurile, în timp ce numărul cazurilor a urcat la o duzină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor