Agenţiile federale americane forţate să renunţe la programul rusesc Kaspersky

Agenţiile federale din SUA au la dispoziţie 90 de zile pentru a şterge programul rusesc Kaspersky din calculatoarele lor. Unii oficiali americani sunt îngrijoraţi de legăturile companiei ruseşti cu Moscova şi de potenţialele ameninţări la adresa securităţii.
(Getty Images)

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a cerut agenţiilor guvernamentale să şteargă din calculatoarele lor produsele create de compania rusă Kaspersky Labs.

Departamentul american pentru Securitate Internă (DHS) a declarat miercuri că este îngrijorat că firma rusească specializată în securitate cibernetică este susceptibilă la presiuni din partea Kremlinului şi, prin urmare, este o potenţială ameninţare pentru securitatea naţională.

DHS a susţinut într-o declaraţie că este “îngrijorată de legăturile dintre anumiţi oficiali de la compania Kaspersky şi agenţiile de informaţii, precum şi alte agenţii guvernamentale din Rusia”, şi din cauza unor legi ruseşti care ar putea forţa Kaspersky să predea guvernului de la Moscova diverse informaţii.

Kaspersky a declarat însă că “nicio persoană sau organizaţie nu a prezentat public dovezi credibile şi că acuzaţiile sunt bazate de afirmaţii false sau presupuneri incorecte”.

Cel mai mare retailer de electronice din Statele Unite, Best Buy, a confirmat miercuri că nu va mai vinde produse Kaspersky, dar a refuzat să ofere alte detalii în legătură cu această decizie.

Astfel, agenţiile guvernamentale civile americane au la dispoziţie 90 de zile pentru a şterge programele Kaspersky de pe calculatoare. Utilizarea acestor produse a fost deja interzisă în reţeaua de calculatoare a Pentagonului.

Deşi Kaspersky Labs a fost creată de un antreprenor pregătit de KGB, Eugene Kaspersky, şi a lucrat cu agenţiile ruseşti de informaţii, compania a negat în repetate rânduri că desfăşoară activităţi de spionaj în numele preşedintelui Vladimir Putin sau al guvernului său.