Agenţii de intelligence: China a ascuns gravitatea focarului, pentru a putea stoca echipamente medicale

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

  • Documentul afirmă că, în timp ce minimaliza severitatea coronavirusului, China creştea importurile şi scădea exporturile de materiale medicale.
  • Regimul comunist chinez a încercat să acopere acest lucru „negând existenţa unor restricţii la export şi prin amânarea publicării datelor sale comerciale”, se arată în analiză.
  • Raportul notează, de asemenea, că regimul comunist a renunţat să informeze Organizaţia Mondială a Sănătăţii că virusul Wuhan devenise un focar contagios o mare parte a lunii ianuarie, astfel încât să poată comanda echipamente medicale din străinătate.

Oficialii americani consideră că Beijing-ul a acoperit în mod conştient amploarea focarului de virus Wuhan - cât şi gradul înalt de contagiune al bolii - pentru a se aproviziona cu consumabile medicale necesare pentru a răspunde la epidemie, arată documentele emise de agenţiile de informaţii.

Liderii chinezi „au ascuns intenţionat gravitatea pandemiei comunităţii internaţionale la începutul lunii ianuarie”, potrivit unui raport al serviciilor de informaţii al Departamentului pentru Securitate Internă din 4 mai, elaborat pe 1 mai şi obţinut de The Associated Press.

Dezvăluirile survin după ce administraţia Trump şi-a intensificat criticile la adresa Chinei, secretarul de stat Mike Pompeo declarând duminică faptul că regimul comunist chinez este răspunzător de răspândirea bolii şi trebuie să fie tras la răspundere.

Nici NBC News, nici CNBC nu au examinat raportul DHS citat de Associated Press.

Critica mai accentuată coincide cu luări drastice de poziţie din interiorul Administraţiei, care afirmă că răspunsul guvernului chinez la focarul viral a fost lent şi inadecvat.

Analiza DHS, care nu este secretizată, ci marcată doar „pentru uz oficial”, afirmă că, în timp ce minimiza gravitatea focarului viral în Wuhan, regimul comunist creştea importurile şi bloca exporturile de materiale medicale. Regimul ar fi încercat să acopere această politică prin „negarea existenţei unor restricţii la export şi mascarea şi amânarea publicării datelor sale comerciale”, se arată în analiză.

Raportul susţine, de asemenea, că Beijing-ul a evitat să informeze Organizaţia Mondială a Sănătăţii că virusul Wuhan formase un focar contagios o mare parte a lunii ianuarie, pentru a putea comanda consumabile medicale din străinătate şi că importurile sale de măşti faciale, costume şi mănuşi chirurgicale au crescut brusc.

Concluziile sunt bazate pe faptul că 95% din schimbările politicii de importuri şi exporturi nu erau normale, potrivit raportului.

China a informat OMS despre focar la 31 decembrie. A contactat Centrele pentru controlul bolilor din SUA pe 3 ianuarie şi a identificat public agentul patogen ca fiind un nou coronavirus pe 8 ianuarie.

Oficialii chinezi au arestat şi intimidat medicii care avertizau cu privire la virus în etapele iniţiale ale focarului şi au minimizat în mod repetat gravitatea focarului. Cu toate acestea, multe dintre gafele guvernului chinez par să fie cauzate de obstacolele birocratice, controlului strâns menţinut asupra informaţiei şi ezitării oficialilor de a raporta veşti proaste, susţine raportul. Nu există dovezi publice care să sugereze că a avut loc un complot intenţionat de a cumpăra consumabile medicale din afara Chinei.

Într-o postare pe Twitter de duminică, preşedintele american Donald Trump a părut să dea vina pe membrii agenţiilor de informaţii din SUA că nu au arătat mai clar cât de periculos putea fi un potenţial focar al virusului Wuhan. Trump şi-a apărat măsurile luate în faţa criticilor săi, care afirmau că nu a acţionat la timp atunci când a primit avertismente de la agenţiile de informaţii şi alţii despre coronavirus şi impactul potenţial al acestuia.

"Mi-au raportat doar că am fost corect şi NU mi-au prezentat subiectul coronavirus până la sfârşitul lunii ianuarie, chiar înainte de a interzice intrarea chinezilor în SUA", a scris Trump fără să intre în detalii. „De asemenea, au vorbit despre virus doar într-o manieră foarte liniştitoare”.

Trump a speculat anterior că Beijing-ul ar fi putut scurge virusul Wuhan din cauza unei „greşeli” groaznice. Agenţiile sale de informaţii spun că încă examinează varianta aruncată în spaţiul public de preşedinte şi consilierii săi că pandemia ar fi putut rezulta dintr-un accident al vreunui laborator chinez.

Vorbind duminică la postul ABC „This week”, Pompeo a spus că nu are motive să creadă că virusul a fost răspândit în mod deliberat. Dar a adăugat: „Amintiţi-vă, China are o istorie de a infecta lumea şi de proastă funcţionare a laboratoarelor”.