Agenţia de protecţie a datelor din UE cere o aplicaţie pentru a monitoriza răspândirea virusului Wuhan

(Captură Foto)

Autoritatea europeană pentru protecţia datelor (AEPD) a solicitat, luni, crearea unei aplicaţii mobile paneuropene pentru a urmări răspândirea virusului Wuhan, cu scopul de a îmbunătăţi situaţia actuală în care există mai multe aplicaţii utilizate în diferite ţări ale UE, care ar putea încălca drepturile de confidenţialitate ale oamenilor.

În faţa a mii de decese cauzate de coronavirus, guvernele din Europa au derulat sau intenţionează să lanseze aplicaţii de urmărire telefonică pentru a descoperi persoanele care au intrat în contact cu persoane infectate şi pentru a-i monitoriza pe cei aflaţi în carantină.

Măsurile au declanşat critici din partea unor activişti care susţin dreptul la confidenţialitatea datelor, şi care sunt îngrijoraţi că abuzurile pot deveni permanente odată ce pandemia virusului Wuhan va trece. Alţi critici susţin că actualele aplicaţii sunt ineficiente atâta timp cât nu toţi oamenii sunt de acord să le folosească.

AEPD a declarat că folosirea identificatorilor temporari şi a tehnologiei bluetooth pentru urmărirea contactelor protejează atât confidenţialitatea, cât şi datele personale, dar şi-a exprimat temerile cu privire la varietatea de aplicaţii care apar.

„Având în vedere aceste divergenţe, Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor solicită o aplicaţie mobilă pan-europeană pentru COVID-19, coordonată la nivelul UE”, a declarat Wojciech Wiewiorowski, şeful agenţiei de monitorizare a confidenţialităţii din UE.

„În mod ideal, ar trebui să aibă loc şi o coordonare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru a asigura protecţia datelor prin proiectare la nivel global de la început”, a spus el.

Având în vedere restricţiile impuse asupra contactelor sociale şi liberă circulaţie, care au scopul de a aplatiza curba de infectări a pandemiei virusului Wuhan, unele guverne încearcă să uşureze carantina.

Agenţia speră că tehnologia smartphone va ajuta la accelerarea sarcinii de a urmări persoanele care sunt expuse riscului de infecţie după ce au intrat în contact cu cineva care se dovedeşte pozitiv.

Regimul comunist chinez foloseşte o aplicaţie care marchează purtătorul cu un tag de culoare roşie, galbenă sau verde, în funcţie de contactul pe care l-a avut cu posibili purtători.

Aplicaţia chineză face parte din sistemul masiv de urmărire a populaţiei fabricat de Partidul Comunist Chinez pentru a monitoriza strict populaţia, împreună cu sistemul de credit social şi aplicaţiile de recunoaştere facială.

Germania a propus o platformă tehnologică dezvăluită săptămâna trecută, care ar face posibilă derularea de aplicaţii care pot ajuta urmărirea infecţiei peste graniţe, păstrând confidenţialitatea.

Iniţiativa, denumită „Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing” (PEPP-PT), reuneşte peste 130 de cercetători din opt ţări şi urmăreşte, în linii mari, abordarea adoptată de aplicaţia TraceTogether din Singapore.

"Cel mai rău lucru ar fi dacă am avea ... o colecţie de aplicaţii de urmărire diferite în Europa", a declarat purtătorul de cuvânt al cancelariei Angela Merkel, Steffen Seibert, la o conferinţă de presă la Berlin.

PEPP-PT trebuie să lanseze platforma săptămâna aceasta cu o aplicaţie germană de urmărire a contactelor coronavirus - susţinută de Institutul Robert Koch care coordonează răspunsul naţional la pandemie.

Crucea Roşie din Austria a lansat deja o aplicaţie Stop Corona care utilizează conexiunile Bluetooth între smartphone-uri şi a fost descărcată de sute de mii de oameni.

Irlanda şi Polonia au anunţat iniţiative naţionale similare, susţinând că lipseşte coordonarea la nivelul întregii UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură