Afaceristul Florian Walter, arestat preventiv

Florian Walter, patronul firmei Romprest şi cumătru al senatorului PSD Miron Mitrea a fost arestat preventiv.
(Captură Foto)

Adus sâmbătă seara din Emiratele Arabe Unite, afaceristul Florian Walter, patronul firmei Romprest şi fost patron al echipelor de fotbal "U" Cluj şi Petrolul Ploieşti, a fost arestat preventiv duminică, Tribunalul Prahova confirmând mandatul de arestare emis anterior pe numele acestuia, relatează Agerpres.

Magistraţii au confirmat arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Walter şi au dispus executarea mandatului de arestare emis pe numele său la data de 15 mai 2015. Avocata afaceristului, Lucia Muşat, a declarat că a contestat decizia instanţei, acţiunea urmând a fi soluţionată de Curtea de Apel Ploieşti.

Muşat a mai precizat că Walter, plecat din ţară de aproape un an se afla în concediu şi s-a predat autorităţilor din Dubai când a aflat că pe numele său a fost emis mandat de arestare în lipsă.

"A fost în concediu, apoi s-a transferat la Dubai, acolo a aflat de existenţa urmăririi penale. Acolo se afla şi s-a predat organelor de acolo. (...) La aflarea mandatului de arestare în lipsă în ţara în care se afla la acel moment, s-a predat. A fost pus sub control judiciar de Procuratura din Dubai cu plata unei cauţiuni pentru a-şi formula apărări în dosarul de urmărire penală. Pentru că era din ce în ce mai greu să colaborăm de la distanţă, a depus eforturi proprii pentru a se întoarce de bună voie şi nesilit de nimeni în ţară, procedurile de extrădare în Dubai durând câţiva ani de zile şi interesul anchetei este să fie prezent pentru a formula apărările", a declarat avocata.

Reamintim că procurorii DIICOT Ploieşti au efectuat la începutul lunii mai 2015, zeci de percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, liderul reţelei fiind omul de afaceri Florian Walter. La momentul respectiv, anchetatorii au anunţat că Walter se sustrage urmăririi penale, fiind dat în consemn la frontieră. Ulterior, tribunalul Prahova a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele omului de afaceri.

Afaceristul este acuzat că a pus bazele unui grup infracţional organizat, format din 23 de persoane, care a desfăşurat, în perioada 2012 — 2014, operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale tip fantomă, pentru realizarea operaţiunilor ilicite.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a grupului coordonat de Florian Walter este de 4.500.000 euro, reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro), supusă procesului de reciclare.

Despre Walter, cotidianul.ro scrie că este cumătrul senatorului PSD Miron Mitrea, care i-a botezat doi copii. Abonat la contracte cu statul, Walter a avut o ascensiune fulminantă datorită relaţiilor pe care le-a legat.

Înainte de 1989, Florian Walter, pe care îl chema Florian Buşcă la momentul respectiv, numele de familie fiind schimbat ulterior pentru a câştiga o licitaţie organizată de Armata Statelor Unite, vindea butelii la un centru din Pantelimon, fiind coleg cu Cristi Borcea. Prietenia celor doi avea să se consolideze şi să devină reciproc avantajoasă în anii de după căderea regimului comunist.

În 1997, Buşcă s-a pus pe făcut bani, una din primele sale afaceri fiind transportul ilegal la muncă în Italia şi Austria a sute de oameni care munceau la negru. De altfel, Buşcă a făcut şi închisoare pentru asta în Austria. După ce a ieşit pe cauţiune din arest, Buşcă a pus bazele unei firme de protecţie şi pază, SC Beretta, împreună cu Marian Măgureanu, fiul fostului director al SRI Virgil Măgureanu. În calitate de asociat cu fiul fostului director al SRI, afaceristul Florian Buşcă l-a cunoscut şi pe fostul ministru pesedist al Transporturilor Miron Mitrea, pe care l-a susţinut financiar în campania electorală din 2000. Buşcă a fost răsplătit regeşte, ajungând consilier general PSD în Consiliul General al Primăriei Bucureşti şi abonat la contracte pe bani grei, arată sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne