UPDATE: Patronul UTI, reţinut de DNA

Tiberiu Urdăreanu, patron al grupului UTI, titular a numeroase contracte cu statul, a fost dus cu mandat la DNA.
Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

UPDATE: Patronul grupului de firme UTI a fost reţinut, joi seară, de procurorii DNA, după mai bine de şapte ore de audieri, urmând să fie dus în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă, relatează Realitatea TV.

Urdăreanu a fost scos din sediul DNA cu mâinile în cătuşe: "Nu pot să comentez", a declarat afaceristul, la ieşirea din sediul instituţiei anticorupţie.

***

UPDATE: Lui Tiberiu Urdăreanu i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în legătură cu presupuse acte de corupţie, informează Realitatea TV, citând un comuniat al UTI Grup.

"În urma acţiunii de astăzi a organelor judiciare prin care Preşedintele UTI, dl Tiberiu Urdareanu, a fost adus la audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie, facem următoarele precizări:

Domnului Tiberiu Urdăreanu i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în legatură cu presupuse acte de corupţie.

Societatea UTI Grup a pus la dispoziţia organelor de cercetare toate documentele solicitate şi va colabora în continuare, în mod prompt şi transparent, cu autorităţile în vederea stabilirii adevărului, furnizând orice informaţie este solicitată de organele de anchetă.

Ne limităm în a nu comenta, în acest moment, informaţiile care circulă în media", se precizează într-un comunicat al UTI.

***

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, a fost adus joi la DNA pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie, relatează Agerpres.

Adus cu mandat la DNA, patronul UTI nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul instituţiei. Până în prezent, nu se ştie în ce dosar a fost chemat de procurori.

UTI are mai multe contracte cu instituţii de stat, printre cele mai notabile numărându-se întreţinerea sistemului de management al traficului din Capitală, a cărui funcţionare a atras numeroase critici în ultima perioadă.

Tot UTI a realizat dosarul electronic de sănătate, sistemul de plată a rovinietei, sistemul electronic de achiziţii publice şi, potrivit Mediafax, aceeaşi UTI a câştigat, în 2014, o licitaţie de 34 de milioane de lei organizată de Primăria lui Sorin Oprescu, prin care asigură, timp de patru ani, serviciile de întreţinere şi administrare tehnică a echipamentelor şi sistemelor pentru funcţionarea Arenei Naţionale.

Cine este Tiberiu Urdăreanu

Patron al UTI şi personaj deosebit de controversat, Urdăreanu este membru al conducerii UNPR-ului generalului Oprea, din anul 2012. În prezent, afaceristul este preşedinte al Departamentul energie, resurse şi politici industriale al acestei formaţiuni.

Potrivit Hotnews, în 2014, Urdăreanu figura pe locul 46 în TOP 300 Capital cu o avere evaluată la 98-100 milioane de euro, bani veniţi, preponderent, din contracte cu statul, UTI fiind campionul contractelor pe bani publici în domeniul securizării.

Conform revista22.ro, primul contract major al UTI a fsot cu Bancorex, după care au urmat Ministerul Finanţelor, Romtehnica, Petrom, Metrorex (11 milioane de euro), Aeroportul Otopeni (30 milioane de euro), Serviciul de Protecţie şi Pază, şi chiar şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Conform publicaţiei citate, Tiberiu Urdăreanu este fost maior MApN, fiul fostului general de mapn Tiberiu S. Urdăreanu, un personaj destul de controversat al Revoluţiei din 1989, care a început să-şi dezvolte colosul UTI Group în 1990, când a fost înfiinţată societatea INFCON.

"Ramificaţiile afacerilor sale cuprind întreg teritoriul României, Urdăreanu fiind abonat la contracte de sute de milioane de euro cu statul român, precum şi cu ţări din afară, unde îşi plimba banii, cum ar fi Elveţia (bani pe care îi transfera, pentru a se sustrage impozitelor datorate statului român, către o firmă fantomatică de apartament, la aceeaşi adresă cu firma generalului STS în rezervă Marius Opran), dar şi mai multe paradisuri fiscale din lume, unde figurează cu căsuţe poştale off-shore, în Insulele Bahamas şi Insula Mân, potrivit ancheteonline.ro", scrie revista22.ro.

UTI a fost implicată în scandalul securizării frontierelor de stat, dar şi afacerea securizării Portului Constanţa, în valoare de 60 de milioane de euro, afacere în urma căreia întrega conducere a portului a fost vizată de o anchetă a DNA. Contractul a fost încheiat rapid, în decembrie 2004, surse din cadrul DNA susţinând că, atât în cazul “Portul”, cât şi la Otopeni, actele s-ar fi semnat la ordinul lui Miron Mitrea.

Nici contractele lui Urdăreanu cu SPP nu au fost ocolite de controverse. Potrivit revista22, SPP a beneficiat de un act normativ care i-a permis sa contracteze împrumuturi externe. Cea mai mare parte din garanţiile în euro şi dolari oferite pentru SPP de Ministerul de Finanţe a fost decontată la firma UTI Italy, care are ca acţionar majoritar alte două firme: UTI Internaţional – înmatriculată în Italia şi UTI Holdings B.V. din Olanda.

Sistemul prin care funcţionează cele trei companii este de “firmă în firma”: UTI Holdings B.V. din Olanda deţine firma din Italia, iar cea din Italia firma din Bucureşti.

Garanţiile guvernamentale, valorând în total 1,6 milioane de dolari şi 2,24 milioane de euro, au fost emise pentru SPP direct în favoarea UTI Italy, care a devenit astfel creditorul SPP, arată sursa citată.

De asemenea, conform ancheteonline.ro, pentru un succes în afaceri garantat, Urdăreanu s-a asociat cu alţi foşti ofiţeri sau relaţii ale acestora. Astfel, pentru grupul UTI ar fi prestat şi fostul şef al STS, generalul Tudor Tănase, personaj de a cărui nume se leagă mai multe scandaluri de corupţie. Acesta a fost directorul UTI Systems, firma care a instalat sisteme integrate de securitate la Centrala nucleară de la Cernavodă. Ascensiunea PSD la putere în 2000 l-a propulsat pe Tudor Tanase în fruntea STS, serviciu care a derulat apoi un megacontract cu grupul UTI în 2003.

Un alt partener al lui Urdăreanu este generalul MApN Dumitru Aelenei – administrator la UTI Trading SRL şi acţionar indirect la ICE Felix, fosta întreprindere de calculatoare a Securităţii.

La loc de frunte printre colaboratorii lui Urdăreanu s-ar afla şi generalul-maior (r), Marius Opran, fost angajat al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care face afaceri cu echipamente de telecomunicaţii şi de securitate, în jurul lor gravitând alţi generali de informaţii sau din MApN.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne