Adoptia: Conditii de fond, Impedimente, Procedura, Efecte si Incetare (partea II)

.
. (Photos.com)
Epoch Times România
23.06.2011

Ce reprezinta notiunea de impediment in realizarea procedurii de adoptie?

Impediment inseamna imprejurarile de fapt sau de drept ce opresc realizarea actului de adoptie.

Legislatia in vigoare stipuleaza ca nu pot fi adoptatori persoanele in privinta carora exista imprejurari de fapt sau de drept ce opresc incuviintarea actului juridic de adoptie.

Aceste circumstance, denimite si impedimente, pot avea un caracter bine determinat sau pot exista ca o posibilitate ce poate opri atingerea scopului adoptiei pentru viitor.

Care sunt impedimentele in realizarea procedurii de adoptie?

Art. 121 din Codul Familiei al R. Moldova stipuleaza ca nu pot fi adoptatori persoanele decazute din drepturile paarintesti adica cele ce se eschiveaza sa-si indeplineasca indatoririle de educare a copiilor, intre care si refuzul nemotivat de a lua copilul de la maternitate sau abuzeaza de drepturile parintesti.

Un alt impediment conform art. 121 din codul mentionat este si lipsa totala sau partiala a capacitatii de exercitiu. Astfel, persoana care adopta trebuie sa-si exprime consimtamantul valabil pentru incheierea adoptiei, dar acesta nu poate fi exprimat de cat de cel cu capacitate deplina de exercitiu.

Faptul ca persoana a fost adoptator si prin hotararea instantei de judecata adoptia a fost anulata din cauza indeplinirii necorespunzatoare a indatoririlor ei, la fel serveste drept impediment pentru adoptie. Astfel, legiuitorul expres indica ca desfacerea adoptiei, in majoritatea cazurilor, este necesara pentru a ingradi interesele minorului adoptat fie din considerentele ca adoptatorii nu au putut indragi adoptatul ca sa-l trateze ca pe un copil firesc, fie ca copilul s-a dovedit a avea o boala incurabila care cere tratament in conditii speciale si despre care adoptatorii nu au fost informati inainte de adoptie etc.

Acelasi articol din Codul Familiei mentioneaza ca adoptatori nu pot fi persoanele care in virtutea calitatilor morale sau sanatatii, nu sunt in stare sa-si indeplineasca drepturile si indatoririle parintesti de educatie si intretinere a copilului adoptat. De aceea la adoptie sunt examinate calitatile personale ale viitorilor adoptatori.

Corespunderea calitatilor morale se apreciaza de catre instanta de judecata in fiecare caz concret in baza actelor prezentate, cat si in baza avizului organului de tutela si curatela.

Drept stare de sanatate ce impiedica exercitarea drepturilor si intretinerea copilului adoptat se considera starea cand persoana sufera de boli cronice grave, nu se poate deplasa desinestatator s.a.

Legea interzice de asemenea adoptia persoanelor care, in baza unui interes material sau din alte motive, cauta sa obtina o adoptie fictiva.

Drept dovada a caracterului fictiv al adoptiei poate servi urmarirea de catre candidatul la adoptie a unor scopuri de profit ce contravin intereselor copilului, inclusiv de a obtine averea adoptatului, pensia sau ajutorul material ce i se cuvine etc. In cazurile depistarii dorintei adoptatorului de a folosi adoptia pentru dobandirea foloaselor materiale, instanta trebuie sa refuze satisfacerea cererii potrivit art. 121 lit. f din Codul Familiei.

Articolul dat mai prevede drept impedimente la adoptie prezentarea documentelor false si participarea in calitate de adoptator a persoanelor care au atins varsta de 50 de ani (aceasta regula nu se aplica in cazul cand adoptatorii sunt casatoriti intre ei si unul din ei nu a atins varsta de 50 de ani, precum si atunci cand parintele adoptiv este sotul parintelui copilului adoptat sau cand copilul a trait in familia eventualilor parinti adoptivi inainte ca acestia sa implineasca varsta de 50 de ani).

Va urma....


Valentina Stratulat este licentiata in dreptul penal si master in dreptul constitutional si administrativ in R. Moldova

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor