Adoptia: Conditii de fond, Impedimente, Procedura, Efecte si Incetare (partea I)

.
. (Photos.com)
Epoch Times România
21.06.2011

In ce circumstante se incheie actul juridic de adoptie si care sunt coditiile de fond ale adoptiei?

Pentru incuviintarea adoptiei este necesara prezenta anumitor circumstante pe care le prevede legislatia si anume conditiile de fond sau conditii pozitive, adica circumstantele care trebuie sa existe pentru a incheia actul juridic de adoptie.

Potrivit art. 116 din Codul Familie al R. Moldova pot fi adoptati numai copiii minori cu exceptia celor care au dobandit capacitatea de exercitiu deplina pana la atingerea varstei de 18 ani.

Scopul oricarei adoptii este interesul copilului, care este si cea mai importanta conditie de fond pentru efectuarea actului juridic de adoptie.

De la adoptator se cere de a prezenta conditiile materiale si garantiile morale necesare asigurarii dezvoltarii armonioase a copilului.

Din punct de vedere a Legiuitorului, problema prioritara a adoptiei este asigurarea intereselor copiilor in conditiile vietii familiale.

Actul juridic de adoptie poate fi infaptuit numai cu acordul de vointa al persoanei sau al familiei care urmeaza sa adopte si acest acord de vointa trebuie sa fie exprimat de persoana care are capacitatea de exercitiu si este suficient de matura pentru a adopta un copil.

O alta cerinta de fond a actului juridic al adoptiei - aptitudinea de a adopta a persoanei sau familiei care doreste sa adopte - face obiectul unei verificari atente, infaptuita in etapa administrativa a procedurii de incuviintare.

Art. 123 al CF stabileste o alta conditie de fond si anume ca diferenta de varsta intre adoptator si adoptat sa fie de cel putin 15 ani adica diferenta de varsta dintre adoptator si adoptat ar trebui sa fie asemanatoare cu cea dintre parinti si copii. Aceasta regula nu se aplica in cazurile cand unul dintre soti adopta copilul celuilalt sot. Acelasi articol mai spune ca pentru motive temeinice, aceasta diferenta de varsta poate fi redusa, dar nu mai mult decat cu 5 ani.

Inca o conditie importanta este varsta adoptatorilor. Astfel conform art. 121 Codul Familiei al R. Moldova, in calitate de adoptatori pot fi cetateni de ambele sexe, care au implinit varsta de 25 de ani.

Cine si in ce cazuri este in drept sa-si exprime consimtamantul la adoptie?

Incheierea actului juridic de adoptie neceista manifestarea de vointa a unor anumite persoane.

Pentru a porni actul juridic de adoptie, este nevoie de consimtamantul celui care adopta.

Legislatia RM nu stipuleaza o astfel de cerinta ca o conditie de fond separata, ea rezultand din aceea ca persoana care doreste sa adopte trebuie sa inainteze cererea despre adoptia copilului.

Consimtamantul celui care adopta este un consimtamant prioritar si intotdeauna necesar.

Sensul acestui consimtamant reiese din aceea ca adoptia, spre deosebire de tutela, nu este o sarcina temporara si obligatorie al carei scop se limiteaza la ocrotirea copilului pe perioada minoritatii acestuia.

Art. 128 din Codul Familiei al R. Moldova stipuleaza ca in cazul cand copilul este adoptat numai de unul dintre soti, este necesar acordul scris al celuilalt sot, autentificat de notar sau de autoritatea tutelara, acest acord poate fi exprimat si personal in instanta judecatoreasca.

Aceasta cerinta se justifica pe consideratia ca adoptia nu trebuie sa creeze relatii incompatibile cu o viata normala de familie.

Legea admite adoptia fara consimtamantul sotului adoptatorului, daca acest sot a fost declarat, in modul stabilit de lege, incapabil, absent, fara veste etc.

Conform art. 124 CF, pentru adoptie se cere consimtamantul parintilor.

Acest consimtamant trebuie sa fie exprimat printr-o declaratie autentificata de notar sau de autoritatea tutelara de la domiciliul copilului ori a parintilor. Cel din urma consimtamant la adoptie care este cerut doar in unele cazuri este consimtamantul celui ce urmeaza a fi adoptat.

Art. 127 din CF prevede ca pentru adoptia copilului care a atins varsta de 10 ani este necesar si acordul acestuia exprimat in instanta judecatoreasca.

Ca exceptie, copilul poate fi adoptat fara acordul lui daca, pana la momentul adoptiei, el a locuit in familia adoptatorilor si nu stie ca acestia nu sunt parintii lui firesti.

Va urma...


Valentina Stratulat este licentiata in dreptul penal si master in dreptul constitutional si administrativ in R. Moldova

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor