Acuzaţii de trafic de influenţă în USR Diaspora. "Team Barna" în centrul unui nou scandal intern

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)

În USR a izbucnit un nou scandal, mai mulţi membri din USR Diaspora reclamând grave abuzuri şi avertizând că va urma o ploaie de demisii.

Acest nou scandal care zguduie partidul a izbucnit anterior mazilirii lui Vlad Teohari - eliminat din fruntea listei USR Diaspora pentru Camera Deputaţilor pe motiv că a semnat o scrisoare critică la adresa lui Dan Barna - însă a mocnit fără să iasă public până ieri, când a avut loc o şedinţă a Biroului Naţional USR. Cei din USR Diaspora sperau că la respectiva şedinţă să se discute problemele sesizate de ei şi să se găsească o rezolvare, însă nu a fost aşa. Dimpotrivă.

Problema numărul 1 sesizată de USR Disapora vizează un posibil trafic de influenţă pentru obţinerea de voturi în cursa internă pentru un loc elibigil pe lista pentru parlamentare. Concret, un membru al USR Diaspora a declarat la finele lunii septembrie că a avut surpriza să fie anunţat că i s-a plătit cotizaţia pe care el renunţase să şi-o achite de un an şi jumătate şi i s-a cerut, în schimb, votul. Mai exact, acesta a susţinut că a fost contactat de colegul de filială Iulian Lorincz, aflat în postura de candidat la alegerile interne pentru locurile eligibile pe listele partidului pentru Parlament. Lorincz i-ar fi spus că i-a fost plătită cotizaţia iar apoi i-a recomandat să îi ofere lui votul principal.

Declaratie
Declaratie (Epoch Times)

Ulterior, potrivit informaţiilor furnizate Epoch Times de surse din Biroul Naţional, Comisia de Cenzori a USR Diaspora ar fi constatat că mai multor membri USR le-a fost plătită cotizaţia, tuturor din acelaşi cont, al responsabilei financiare a filialei şi membru al Biroului de Filială din partea echipei Renew Diaspora (aripa Barna). Acest lucru a fost transmis conducerii centrale a partidului şi s-a încercat, în repetate rânduri, punerea problemei pe ordinea de zi a Biroului Naţional. Ultima încercare a fost ieri, însă solicitarea a fost bagatelizată şi problema nu s-a discutat formal. Potrivit informaţiilor noastre, Dan Barna ar fi hotărât că nu se discută decât problemele care au de-a face cu campania electorală care debutează mâine.

"Îmi este neclar şi de ce următorul subiect, despre sesizarea cenzorilor din Diaspora nu s-a mai discutat în şedinţă ci informal, după încheiere, cu cei care au mai rămas de vorbă. Am aflat atunci că membrul care a reclamat că i s-a cerut votul după ce i s-a plătit, fără să ştie, cotizaţia ar fi fost ameninţat să semneze o hârtie denunţând acele practici. Dacă este aşa, mă aştept ca partidul să ia măsuri legale. Dacă nu este aşa, mă tem că nu este nicio diferenţă între 'Ţi-am plătit cotizaţia, hai votează cum mine' şi 'Ţi-am luat ulei şi făină, hai votează cu mine'. Cred în continuare că acest subiect merita discutat, la fel cum cred că interesul de tabără a depăşit de mult interesul de partid, ceea ce ne face pe toţi mai slabi şi organizaţia mediocră. Păcat că abia la guvernare se vor vedea lacunele", şi-a exprimat nemulţumirea, pe unul dintre grupurile interne ale partidului, unul dintre participanţii la şedinţa de ieri.

Al doilea motiv de nemulţumire - alegerile interne

Un alt motiv de nemulţumire pentru parte dintre membrii USR Diaspora constă în faptul că, deşi ei hotărâseră că pe 27 noiembrie să aibă loc alegeri interne pentru o nouă conducere a filialei, în BN-ul partidului s-a votat ieri, la cererea lui Dan Barna, un moratoriu prin care orice alegeri interne se amână după 6 decembrie. Acest lucru a stârnit multă nemulţumire, în condiţiile în care Adunarea Generală a USR Disapora reuşise deja revocarea actualei conduceri interimare formate preponderent din membri ai echipei Barna şi urmau noi alegeri.

"Biroul filialei (BF) Diaspora nu mai are drept de a lua decizii politice, cu atât mai mult executorii, însă aceştia continuă în abuzuri ca şi cum totul e normal", a declarat un membru al USR Diaspora pentru Epoch Times.

Moratoriul votat ieri la propunerea lui Barna prelungeşte mandatele curente până la datele ce vor fi stabilite pentru alegeri, cu precizarea că pentru situaţii particulare este nevoie de decizie a BN dar nu vor fi niciun fel de excepţii pentru perioada de campanie.

Moratoriul ar fi fost votat după ce mai multe filiale (Vaslui, Dâmboviţa, Maramureş, Prahova) l-au solicitat "pentru ca toată lumea să îşi poată concentra întreaga energie pe campania electorală."

"S-a subliniat în discuţii că niciun conflict sau campanie internă nu poate justifica ieşiri din partea membrilor care fac anticampanie, atacă partidul sau candidaţii, recomandă să nu se voteze cu USR PLUS sau au poziţii publice împotriva intereselor legitime ale USR şi ale membrilor săi, situaţii care au fost semnalate şi vor fi discutate după alegeri", s-a decis în şedinţa BN.

Nemulţumirea a fost mare în USR Diaspora după decizia de ieri, mai ales că unii dintre membrii filialei erau deja indignaţi de faptul că fostul preşedinte Emanuel Stoica, ales prin vot la şefia organizaţiei, a fost suspendat 12 luni în urma unei decizii luate tot în Biroul Naţional al formaţiunii. Motivul? Stoica nu era un loial al lui Dan Barna.

foto
foto (Epoch Times)

În urma şedinţei Biroului Naţional de ieri, mai mulţi membri ai USR Diaspora şi-au exprimat nemulţumirea pe grupurile interne, unii anunţând chiar că vor demisiona.

Anunt demisie
Anunt demisie (Epoch Times)

Epoch Times a luat legătura cu unul dintre membrii Comisiei de cenzori a USR Diaspora, Ionuţ Gavat, pentru mai multe informaţii. Acesta a precizat că, din motive de deontologie, nu poate oferi informaţii pe tema plăţilor cotizaţiilor dar, în calitate de membru USR şi-a exprimat mai multe nemulţumiri, respectiv:

"Ca membru al USR, nu ca membru al Comisiei de cenzori, ce pot spune e că într-adevăr sunt nişte lucruri care sunt din ce în ce mai greu acceptate şi trăite de membrii USR, având în vedere ADN-ul ideologic al partidului şi în special al Diasporei, acela de a aduce un curent nou în peisajul politic românesc. Am impresia că la ora actuală există o modificare care probabil vine de la Bucureşti, o impunere a unei noi maniere de a vedea politica ce nu corespunde cu cea a Diasporei. Ne confruntăm cu un grup de persoane care, într-adevăr, să spunem, joacă destul de anti-democratic. Vă dau un exemplu, biroul filialei din Diaspora a avut o Adunare Generală în care s-a decis demiterea preşedintelui interimar şi ne aşteptam să existe o dată de alegeri pentru alegerea noului preşedinte al BF dar la Bucureşti s-a ales suspendarea alegerilor. Suntem într-o situaţie în care nu ştim dacă preşedintele interimar care a fost revocat prin vot mai are dreptul să fie preşedinte... Şi, pe de altă parte, nu mai avem cârmă în conducerea Biroului Filialei.

Ştiţi că fostul preşedinte Emanuel Stoica a fost suspendat tot de BN şi a fost o suspendare care nu era bine-venită.

Un alt lucru pe care vi-l pot spune apropo de metodele antidemocratice este că pe paginile noastre din cadrul Facebook-ului e foarte multă cenzură, când cineva vine cu o idee care contravine a ceea ce un grup vrea să afirme e cenzurat ba chiar suspendat de pe pagină mai multe luni, s-a întâmplat de mai multe ori asta, nejustificat.

Încă un subiect care m-a jenat foarte mult este faptul că Vlad Teohari a fost eliminat din cursa pentru candidatura la Camera Deputaţilor pe motiv că a fost împotriva unor decizii care s-au luat", a declarat Gavat.

Poziţia conducerii USR

Epoch Times a încercat să ia legătura cu Dan Barna pentru o poziţie pe aceste subiecte, fără succes. Şi-a exprimat însă opinia deputatul USR Ionuţ Moşteanu, membru în BN şi purtător de cuvânt. Potrivit acestuia, este firesc ca alegerile interne şi restul problemelor să se amâne până după alegerile parlamentare, pentru că acum "toate energiile trebuie canalizate în direcţia câştigării parlamentarelor".

Reporter: Colegii dvs. din USR Diaspora reclamă două lucruri: 1. Că amânarea alegerilor din USR Diaspora, prin moratoriul votat ieri în BN, ar fi abuzivă pentru că şi-au stabilit alegerile pe 27 noiembrie şi conducerea actuală este deja invalidată şi, practic, ei sunt fără cârmă. 2. Comisia de cenzori a USR Diaspora v-a trimis o sesizare cum că unor membri li s-au plătit cotizaţiile dintr-unul din conturile USR-ului şi unul dintre ei a dat o declaraţie că a fost sunat de un coleg aspirant la un loc eligibil pe lista pentru parlamentare care i-a spus că i-a plătit cotizaţia şi i-a cerut votul. Şi se suspectează că ar fi mai multe cazuri de genul ăsta.

Ionuţ Moşteanu: Sunt foarte puţin la curent pentru că am fost în campanie la Piteşti şi am intrat în altă campanie. Şi e cumva ultima grijă necăjirile interne de prin diverse filiale. Da, ştiu, moratoriul e, şi am fost de acord de fiecare dată… eu am zis că orice meci îl mutăm după campanie. Acum toată lumea e mobilizată şi toată lumea trebuie să facă campanie. După campanie o să luăm toate deciziile ce ţin de organizare internă şi buna funcţionare internă. Acum tot focusul trebuie să fie pe campanie. Asta a fost foarte clar de fiecare dată şi acum la fel. Mai mult, alegerile după campanie sunt nişte alegeri şi mai bine fundamentate pentru că cei care vor trage în campanie şi vor arăta leadership în campanie vor fi favorizaţi şi este foarte corect să le pui după campanie.

Reporter: Şi în legătură cu celălalt subiect?

Ionuţ Moşteanu: Trebuie să vedem un pic faptele, că unul zice, că altul zice. Lucrurile acestea le facem cu raportori, cazurile, în general, în Biroul Naţional. Adică cineva documentează, trebuie să ia urma actelor, hârtiilor, declaraţiilor. Să vedem dacă e doar despre cineva care zice ceva şi ce fundamentează? Că pot să zic şi eu că a zis unul, că am auzit, că nu ştiu ce. Trebuie să documentăm lucrurile astea, că nu putem să ne apucăm acum de poliţie internă în timpul campaniei. Dar după o să ne ocupăm de toate, pentru că sunt mai multe lucruri în mai multe filiale. Acum focusul este campania.

Reporter: Să înţeleg că după campanie, alegeri, o să vă ocupaţi de asta?

Moşteanu: Da, pentru că asta mănâncă timp, care nu există. Toată lumea e alergată. În fiecare campanie am ales varianta asta, în care să împingem alegerile după campanie. Nu e nimic rău. Pentru că alegerile interne înseamnă campanie internă, filmuleţe, drumuri…

Reporter: Am văzut mesaje de la oameni din Diaspora foarte nemulţumiţi, care ameninţă cu demisii. Vi le asumaţi?

Moşteanu: Aşa e la noi. Noi ne asumăm că ăia care vor să facă campanie şi să tragă pentru obiectivele partidului vor arăta leadership şi vor fi recompensaţi apoi, în alegeri. Pentru că au mai cerut şi de la Vaslui, de la Dâmboviţa, Ploieşti, sunt mai multe. Maramureşul…

Reporter: Nu credeţi că dacă s-ar fi făcut alegerile şi s-ar fi pus sesizarea Comisiei de Cenzori a USR Diaspora pe ordinea de zi a Biroului Naţional, ca să se stabilească nu decapitări ci nişte paşi, se aplanau lucrurile?

Moşteanu: Asta înseamnă să punem pe cineva la muncă pentru a consuma timp pentru lucrul ăsta. Şi luna asta, orice resursă de timp o avem, va fi în campanie, că suntem partid politic în campanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne