Activiştii de gen îi îndeamnă pe antropologi să nu mai eticheteze rămăşiţele umane drept "masculine" sau "feminine"

Mumie (Wang da Gang)
D.B.
20.07.2022

Există o controversă interesantă în departamentele de antropologie, unde profesorii au cerut cercetătorilor să înceteze să mai identifice rămăşiţele umane antice după sexul biologic, deoarece - susţin ei - nu poate fi evaluat modul în care o persoană se identifica la acea vreme.

Alţi cercetători cer oamenilor de ştiinţă să înceteze să mai identifice rasa ca practică, deoarece aceasta alimentează supremaţia albă.

Unul dintre academicienii care se opune acestui efort de a opri identificările de gen, profesorul de arheologie din San José State, Elizabeth Weiss, îşi dă în prezent şcoala în judecată. Weiss susţine că i s-a interzis accesul la colecţia de rămăşiţe umane din cauza opoziţiei sale faţă de repatrierea rămăşiţelor umane. Şcoala a obiectat că femeia ar fi postat pe reţelele de socializare o fotografie în care ţinea în mână un craniu din colecţie, exprimându-şi "bucuria de a se întoarce alături de vechi prieteni".

Site-ul conservator College Fix citează diverşi academicieni care contestă identificarea genului şi notează campania grupului de lucru Trans Doe Task Force pentru a "explora modalităţile în care standardele actuale de identificare medico-legală a oamenilor fac un deserviciu persoanelor care nu se încadrează clar în binarul de gen".

Profesorul asociat al Universităţii din Kansas, Jennifer Raff, a argumentat într-o lucrare, "Origin: A Genetic History of the Americas", că "nu există diviziuni clare între indivizii 'bărbaţi' sau 'femei' din punct de vedere fizic sau genetic". Cartea ei, care s-a vândut foarte bine, a fost prezentată la diverse posturi de ştiri, precum MSNBC.

Weiss a criticat cartea susţinând ca fiind "pur şi simplu greşite" puncte critice ale istoriei şi obiectează că Raff pare "dornic să aducă un omagiu fiecărei ortodoxii progresiste actuale".

Cu toate acestea, Raff nu este singurul. Studenţi absolvenţi precum Emma Palladino au obiectat că "arheologii care îţi vor găsi oasele într-o zi îţi vor atribui acelaşi sex pe care îl aveai la naştere, aşa că, indiferent dacă faci sau nu tranziţia, nu poţi scăpa de sexul care ţi-a fost atribuit".

Profesorii Elizabeth DiGangi de la Universitatea Binghamton şi Jonathan Bethard de la Universitatea din Florida de Sud au contestat, de asemenea, utilizarea clasificărilor rasiale într-un studiu, obiectând că "[a]ncestria estimării contribuie la supremaţia albilor". Autorii scriu că "folosim teoria rasială critică pentru a interoga abordările utilizate pentru estimarea strămoşilor, pentru a include o critică a utilizării continue a trăsăturilor morfoscopice, şi afirmăm că practica estimării strămoşilor contribuie la supremaţia albilor".

Profesorii se referă la această practică ca fiind "periculoasă" şi au scris într-o scrisoare către editor că astfel de practici trebuie schimbate în lumina preocupărilor recente privind justiţia rasială.

"Între pandemia devastatoare de COVID-19 şi omuciderile a numeroşi americani de culoare în mâinile forţelor de ordine, ni s-a reamintit tuturor despre fragilitatea vieţii şi despre eşecurile societăţii noastre de a se ridica la înălţimea idealurilor consacrate în documentele fundamentale care au creat Statele Unite ale Americii în urmă cu peste două secole. Abordarea acestor eşecuri pare uneori copleşitoare; cu toate acestea, schimbările pot fi promulgate prin discuţii sincere şi reflexive despre status quo. Scriind această scrisoare, ne îndreptăm comentariile către comunitatea de antropologie medico-legală din Statele Unite în speranţa de a declanşa o discuţie despre practica de lungă durată a estimării strămoşilor şi despre schimbările care, sincer, ar fi trebuit să se producă de mult timp."

Rezultatul final al unor astfel de propuneri ar fi limitarea sau interzicerea clasificării rămăşiţelor umane în funcţie de sex sau de moştenirea ancestrală de către antropologi.

Aceasta a fost de mult timp un subiect de schimburi aprinse de păreri în acest domeniu.

Într-adevăr, o dezbatere furibundă a izbucnit după publicarea cărţii lui Nicholas Wade, fost scriitor ştiinţific la New York Times, A Troublesome Inheritance (O moştenire tulbure): Genes, Race and Human History (Gene, rasă şi istorie umană). Cartea susţine că rasele umane sunt o realitate biologică şi că diferenţele genetice pot ajuta la explicarea motivelor pentru care unii oameni trăiesc în societăţi tribale, iar alţii în civilizaţii avansate.

Într-un sondaj, autorii au constatat următoarele:

"Pe baza studiilor noastre, antropologii pot fi descrişi mai degrabă ca fiind "ocupanţi ilegali" (adică cei care susţin că rasa nu are o semnificaţie biologică), "schimbători" (adică cei care susţin că rasa nu are o semnificaţie biologică, ci este o realitate socială), şi "încrucişaţi" (adică cei care recunosc semnificaţia şi relevanţa atât a conceptualizărilor rasei informate biologic, cât şi a celor socioculturale)".

Se pare că această dezbatere nu este mai aproape de a ajunge la un consens, deşi "ocupanţii ilegali" şi "schimbătorii" par să domine revistele academice şi facultăţile.

Pentru unii, această dezbatere împlineşte vechea glumă din învăţământ: "Cum se numeşte un universitar care îşi cere scuze tot timpul? Un antropolog". Ok, joc de cuvinte prost, dar efortul de a interzice colectarea sau clasificarea datelor este greu de înţeles.

"Nu există nicio îndoială că aceste studii ridică întrebări importante cu privire la faptul că prejudecăţile de gen sau rasiale pot denatura înţelegerea noastră privind evoluţia şi mişcarea umană. Cu toate acestea, pare curios pentru unii dintre noi (recunosc, în cazul meu, de la o altă disciplină) că nu aţi dori ca acest punct de date să se regăsească printre datele folosite pentru a analiza astfel de descoperiri. De exemplu, s-ar părea că genul reflectă într-adevăr distincţii fizice care au un impact asupra elementelor societăţii, a migraţiei şi a altor aspecte relevante.

Nu sunt sigur dacă asta mă face un 'ocupant abuziv', ci mai degrabă un interlop. Cu toate acestea, având în vedere că unii dintre aceşti autori se bazează pe evenimente juridice şi politice, merită să avem o dezbatere mai amplă cu privire la faptul dacă astfel de preocupări ar trebui să fie folosite pentru a limita cercetarea ştiinţifică sau clasificarea în aceste puncte. Unora dintre noi li s-ar părea că el ar trebui să se concentreze nu pe colectare, ci pe importanţa acordată acestor date."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor