ActiveWatch intervine în cazul jurnalistului bătut şi umilit de poliţiştii din Centrul Vechi

Poliţişti
Poliţişti (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
12.11.2014

ActiveWatch a solicitat miercuri Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General de Poliţie să demareze o anchetă în regim de celeritate privind violenţele săvârşite de trei angajaţi ai Poliţiei din Centrul Vechi din Capitală şi "să aplice toate măsurile prevăzute de lege pentru sancţionarea celor responsabili de agresarea jurnalistului Ştefan Mako, de la Casa Jurnalistului".

"Prin comportamentul lor, cei trei poliţişti (de la Secţia 10/ Poliţia Centrului Istoric), printre care era şi inspectorul principal de Poliţie Eduard Mardare, reprezintă un real pericol pentru siguranţa cetăţenilor. După ce în luna martie un parcagiu a murit în condiţii suspecte în urma unor bătăi primite la Secţia 10 Poliţie, şi după ce mai mulţi cetăţeni au reclamat abuzuri din partea unor poliţişti din Centrul Vechi, Ştefan Mako a început să investigheze comportamentul forţelor de ordine în relaţia cu categoriile vulnerabile", reiese din comunicatul organizaţiei.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului a transmis că, în urmă cu două seri (în data de 10 noiembrie), jurnalistul Ştefan Mako a surprins câţiva poliţişti din Centrul Vechi agresând un bărbat, moment în care a început să înregistreze cu telefonul cele întâmplate.

"Un poliţist i-a cerut să înceteze şi l-a lovit peste telefon, dar jurnalistul a continuat să filmeze şi i-a urmat până în faţa unei secţii din Centrul Vechi pe poliţiştii care l-au dus acolo pe cetăţeanul bătut. În faţa secţiei, jurnalistul a fost legitimat, apoi i-a fost smuls telefonul din mână, i-a fost ştearsă filmarea, şi, potrivit relatărilor sale de pe site-ul Casa Jurnalistului, a fost condus în secţie, lovit, scuipat şi ameninţat. Certificatul IML obţinut de jurnalist după ce a fost agresat atestă prezenţa unui traumatism toracic închis", se precizează în comunicat.

În acest context, ActiveWatch solicită MAI şi Inspectoratului General al Poliţiei Române să transmită organizaţiei rezultatele anchetei cu privire la acest "caz deosebit de grav".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor