Acordul de mediu pentru mina de la Certej provoacă un scandal

Lingouri de aur
Lingouri de aur
Bogdan Costea
05.09.2012

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a solicitat conducerii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale Timişoara pentru că nu a informat autoritatea în legătură cu emiterea acordului de mediu pentru redeschiderea exploatarii de aur de la Certej. Totodată, Rovana Plumb, a dispus şi verificarea, în regim urgenţă, a acordului dat de către Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Se va urmări verificarea procedurilor urmate în legătură cu acest acord de mediu pentru a se vedea în ce măsură s-au respectat toate prevederile legale. Dacă se va constata că acordul nu a fost emis în conformitate cu legea, acesta va fi anulat.

Acum câţiva ani, exploatarea de la Certej a fost închisă şi sute de oameni au rămas fără loc de muncă, deşi zăcământul aurifer şi argintifer nu a fost epuizat, iar o firmă din Canada, Eldorado Gold, a decis să investească aici 300 de milioane de dolari pentru a exploata zăcămintele. Firma canadiană a preluat şi 80% din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zăcământul aurifer de la Certej, celelalte 20 de procente aparţinând în continuare statului român. Canadienii estimează că în fiecare an, valoarea metalelor extrase de la Certej să se va ridica la 200 de milioane de dolari.

"Zăcământul este foarte important în măsura în care într-adevăr conferă 20 de ani de muncă pentru circa 800 de oameni. Aceştia sunt pregătiţi pentru a efectua lucrări de calitate şi pe cale de consecinţă numărul solicitărilor pentru ocuparea unui loc de muncă este de peste 500 la ora actuală", a declarat Petru Campian, primarul din Certej. "Oamenii sunt de acord să se deschidă (...) pentru a avea locuri de muncă", a mai spus Campian.

Ca şi în preconizata exploatare de la Roşia Montană, şi aici se vor folosi cianurile, lucru care a făcut ca Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Alburnus Maior şi Re.Generation să condamne emiterea recentă a acordului de mediu. "Proiectul minier propus la Certej, judeţul Hunedoara, de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societăţii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, creând astfel un precedent extrem de periculos pentru România. Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reţeaua de acţionari, respectiv companiile deţinătoare -, proiectul de exploatare de la Certej se aseamănă celui propus la Roşia Montană, atrăgând de-a lungul timpului critici serioase din partea organizaţiilor de protecţia mediului din România", se arată într-un comunicat remis de organizaţiile neguvernamentale.

Dacă termenul iniţial pentru începerea propriu-zisă a lucrărilor de exploatare a fost anunţat pentru 2015, autorităţile române cred că el poate fi devansat chiar şi cu 2-3 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor