Hunedoara: Canadienii deschid prima mină de aur cu cianuri

Mina de cupru de la Roşia Poieni
Mina de cupru de la Roşia Poieni (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara a acordat acordul de mediu pentru proiectul minier cu exploatarea prin cianuri propus la Certej, judeţul Hunedoara, de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation, prin intermediul societăţii Deva Gold, , relevă evz.ro.

Astfel, în emiterea acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, autorităţile au considerat că impactul pe care îl are proiectul minier este acceptabil.

Eldorado Gold Corporation, principalul investitor, este o companie minieră canadiană listată la bursa din Vancouver, care operează şi în ţări ca Grecia, Turcia, China şi Brazilia.

Canadienii au preluat în decembrie 2011 European Goldfields, firma care deţinea 80% din societatea Deva Gold SA.

Restul de 20% din acţiuni sunt deţinute de compania de stat Minvest Deva.

Trebuie spus că, la bursele din SUA, aurul de la Certej ar fi cotat în prezent la peste 40 de milioane de euro, sumă din care statul român va primi cel mult 8.000.000 de euro, reprezentând redevenţa de 4% şi participaţiunea de 19,25 % cu care statul este acţionar.

Imediat după anunţarea deciziei Agenţiei Regionale de Mediu, trei organizaţii au protestat faţă de deschiderea exploatării miniere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie