Acordul de împrumut de 100 milioane euro, semnat de RM şi UE. Cenuşă: Pandemia generează mai multă toleranţă de pe extern

Semnarea acordului de împrumut privind Asistenţa Macro-financiară dintre RM şi UE
Semnarea acordului de împrumut privind Asistenţa Macro-financiară dintre RM şi UE (gov.md)
Maria Maevschi
23.07.2020

Republica Moldova şi Uniunea Europeană au semnat la începutul acestei săptămâni, acordul de împrumut privind Asistenţa Macro-financiară în valoare de 100 milioane de euro şi memorandumul de înţelegere în acest sens. În acest context, politologul de la Chişinău Dionis Cenuşă a punctat că asistenţa externă oferă oxigenul necesar pentru ca Moldova să poată supravieţui economic, în contextul în care autorităţile de la Chişinău nu pot depăşi criza sanitară.

Potrivit ministrului Finanţelor, Serghei Puşcuţa, semnarea acestui acord de împrumut corespunde întru totul intereselor Republicii Moldova, ceea ce înseamnă că Uniunea Europeană este alături de Moldova şi cetăţeni în această perioadă de grea încercare pentru întreaga omenire provocată de pandemia COVID-19.

Totodată, acesta a dat asigurări că executivul de la Chişinău va continua măsurile necesare pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi realizarea reformelor pe plan intern, de preluare a standardelor europene şi respectiv de dezvoltare a statului.

„Trebuie să recunoaştem că pandemia generează mai multă toleranţă din partea finanţatorilor externi. Acest lucru se întâmplă dacă condiţionalitatea este eliminată sau puternic redusă. Asistenţa financiară ulterioară din partea UE va valida această ipoteză.

Cu toate acestea, consider că în niciun caz "condiţionalitate" în schimbul asistenţei financiare nu trebuie exclusă. Din contra, tot ceea ce este oferit pentru necesităţi legate de gestionarea pandemiei trebuie condiţionate de progresul în combaterea virusului”, se arată într-o postare pe contul de socializare al politologului.

Moldova a recepţionat asistenţă macro-financiară din 2017, pe jumătate, în baza condiţiilor politice şi sectoriale, a punctat Cenuşă, adăugând că pentru noua asistenţă financiară oferită de UE sunt imperative condiţii şi un mecanism de condiţionalitate strict legat de situaţia reală din sănătatea publică.

Totodată, expertul consideră că în acest mod, Uniunea Europeană ar putea impulsiona schimbări pozitive în stoparea răspândirii virusului. Pandemia continuă să facă ravagii în Moldova, iar UE are instrumente utile pentru a stimula autorităţile de la Chişinău să ajusteze politicile de gestionare a crizei sanitare, care până acum nu au produs rezultatele scontate.

Precizăm că împrumutul urmează să fie acordat în două tranşe egale. Debursarea primei tranşe este condiţionată de semnarea Memorandumului de Înţelegere, în timp ce a doua tranşă va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului. Pentru debursarea tranşei 2 sunt propuse spre realizare 6 acţiuni.

Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, iar maturitatea acestuia este de maxim 15 ani. Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranşă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piaţa financiară internaţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor