"Ă?": primul "cuvânt" universal

(NARINDER NANU / AFP / Getty Images)

Interjecţia "Ă?" care se utilizează atunci când nu s-a înţeles ceva, este probabil primul "cuvânt" universal. Acest lucru îl indică studiul publicat în revista plos ONE, realizat de un grup de lingvişti olandezi coordonat de Mark Dingemanse de la Institutul Max Planck pentru Psiholingvistică din Nijmegen.

Ar putea părea frivol ca cineva să se ocupe de o interjecţie ca "Ă?", spun cercetătorii, dar, de fapt, aceasta este un instrument indispensabil în comunicarea umană. "Fără o interjecţie ca acesta – relevă studiul - nu am putea să raportăm imediat şi eficient atunci când nu înţelegem ce ni se spune sau nu avem un răspuns imediat".

Analizând limbile din lume, cercetătorii au descoperit că toate acestea au un cuvânt cu un sunet şi o funcţie aproape identice: interjecţia care în română sună "Ă?", în engleză este "Huh?", în limba spaniolă este "E?", în germană este "He?" iar în chineză "A?".

O realizare remarcabilă, deoarece, de obicei, cuvintele din limbajul necorelat au un sunet complet diferit. Pentru a înţelege de ce "Ă? " este atât de asemănător în mai multe limbi, a fost studiat contextul specific în care se pronunţă acest cuvânt.

În comunicarea umană, atunci când într-un fel sau altul nu suntem în măsură să răspundem în mod corespunzător, avem nevoie de o scăpare, o modalitate de a semnala problema rapid.

Acest semnal, explică experţii, trebuie să fie uşor de reprodus în situaţiile în care există pericolul de a pierde ceva şi acesta trebuie să fie un cuvânt de întrebare pentru a clarifica faptul că primul vorbitor trebuie să repete ceea ce a spus mai înainte.

Din moment ce aceste cerinţe funcţionale sunt egale între diferite limbi, aceasta a condus la convergerea aceleiaşi soluţii: existenţa unei silabe interogative simplă şi rapidă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură