A început campania electorală a Partidului Democrat: când doi se ceartă, Bersani câştigă (presa italiană)

Liderul Partidului Democrat, Pier Luigi Bersani.
Liderul Partidului Democrat, Pier Luigi Bersani. (VINCENZO PINTO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.01.2013

Campania electorală în vederea desfăşurării alegerilor parlamentare din 24-25 februarie, care a început joi şi pentru coaliţia de centru-stânga condusă de Pierluigi Bersani, secretarul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), se află vineri în atenţia principalelor publicaţii din Italia.

'Bersani: Partidele personale sunt un cancer al democraţiei', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că Pierluigi Bersani şi-a început joi campania electorală oficială într-un teatru de la Roma, ţinând un discurs în faţa unui grup de tineri care vor vota pentru prima oară la alegerile legislative din 24-25 februarie.

Bersani, a cărui campanie se desfăşoară sub sloganul 'L'Italia Giusta' (Italia justă), a spus că nu este satisfăcut de modul în care a început campania electorală a celorlalte partide, de dreapta şi de centru, care oferă 'spectacole de cabaret', şi a revendicat 'diversitatea Partidului Democrat', creditat cu peste 30% din preferinţele de vot ale electoratului italian. 'Noi vom vorbi despre italieni şi despre Italia care are nevoie să fie reconstruită', a declarat secretarul PD, care a adăugat că este convins că 'bătălia electorală' va fi câştigată de data aceasta de coaliţia de centru-stânga, formată din PD şi din partidul Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL), condus de guvernatorul regiunii Puglia (sud), Nichi Vendola - relatează principalul cotidian roman.

'Vom începe o revoluţie civică, morală şi economică, pentru că o bună politică este posibilă în Italia, o politică serioasă şi moderată, care să demonstreze că onestitatea poate deveni un bun public', a mai spus secretarul PD, candidatul coaliţiei de centru-stânga la funcţia de prim-ministru al Italiei, care, în caz de victorie la alegerile din februarie, a promis combaterea corupţiei şi o nouă lege privind conflict de interese, potrivit La Repubblica.

Pierluigi Bersani a adăugat că este convins că 'partidele construite în jurul unei singure persoane sunt un cancer al democraţiei' şi a revendicat faptul că simbolul electoral al Partidului Democrat este singurul în care nu apare numele candidatului la funcţia de premier, în ciuda faptului că PD este singurul partid din Italia care şi-a ales liderul şi candidaţii în Parlament prin alegeri primare la care au participat peste trei milioane de alegători, semnalează publicaţia amintită.

'Campania electorală va fi dură, dar arma noastră va fi formată din persoanele care ne susţin şi care au participat la alegerile primare', a adăugat Bersani, care şi-a exprimat convingerea că, de data aceasta, Partidul Democrat nu va fi 'spectator, ci va deveni protagonist al alegerilor parlamentare', anunţă La Repubblica.

'Bersani refuză politica în stil cabaret', titrează Corriere della Sera din Milano, care apreciază că secretarul PD a deschis campania electorală declarând că Italia a trăit în ultimii 20 de ani 'în derivă morală', lucru care a pus în pericol democraţia italiană. El s-a referit la politica populistă a fostului premier Silvio Berlusconi, liderul coaliţiei de centru-dreapta, care a început o campanie electorală agresivă, în care îşi atacă în fiecare zi adversarii politici de centru (Mario Monti) şi de stânga (Pierluigi Bersani).

'Alegeri 2013: Recordul lui Berlusconi, 63 de ore la televiziune', titrează La Stampa din Torino, care scrie că, în ultimele trei săptămâni, fostul premier italian Silvio Berlusconi a acordat 54 de interviuri la televiziune şi la radio, în medie două pe zi, în timp ce Mario Monti (liderul coaliţiei de centru) a vorbit la televiziune 20 de ore, iar 'sărmanul Pierluigi Bersani' (lider al coaliţiei de centru-stânga) a beneficiat de un timp de antenă de numai 12 ore, în care a demonstrat că este 'politicianul cel mai puţin cinic din Italia'.

Dar faptul că ultimele sondaje difuzate în Peninsulă creditează PD cu peste 30% din intenţiile de vot ale italienilor demonstrează că 'atunci când doi se ceartă, al treilea poate câştiga'. Berlusconi şi Monti se ceartă şi se atacă în fiecare zi, în timp ce Bersani merge înainte, cu paşi siguri, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor