A fost recuperată una dintre cutiile negre ale avionului AirAsia prăbuşit în Marea Java

O secţiune a aripii zborului QZ8501 al companiei AirAsia este văzută pe puntea navei Crest Onyx, la o zi după ce a fost recuperată de pe fundul mării, în timp ce soseşte în portul Kumai Port de lângă Pangkalan Bun, 11 ianuarie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.01.2015

Prima dintre cutiile negre ale zborului QZ8501, ce aparţine companiei aeriene malaieziene AirAsia, a fost recuperată de o echipă indoneziană de scafandri în Marea Java, au declarat luni autorităţile indoneziene.

“În această dimineaţă am primit un raport oficial din partea Comitetului naţional pentru Securitatea Transporturilor. La ora 7:11 am reuşit să recuperăm acea parte din cutia neagră numită dispozitiv de înregistrare a datelor de zbor”, a declarat Fransiskus Bambang Soelistyo, şeful Agenţiei Naţionale de Căutare şi Salvare, fiind citat de Reuters.

Cea de-a doua aşa zisa cutie neagră, care conţine dispozitivul de înregistrare din cabina pilotului, a fost depistată la 20 metri distanţă de prima cutie neagră, dar scafandrii nu au reuşit încă să ajungă la ea.

Scafandrii localizaseră duminică cutiile negre la o adâncime de treizeci de metri în Marea Java, îngropate sub resturile fuselajului avionului.

Dispozitivul de înregistrare a datelor se află într-o stare bună ce permite recuperarea datelor, a declarat Tatang Kurniadi, şeful Comitetului pentru Securitatea Transporturilor. Deşi recuperarea datelor se face într-o zi sau două, este foarte posibil ca interpretarea lor să necesite chiar şi o lună.

Totuşi, un oficial indonezian a declarat că, în urma primelor analize a rămăşiţelor, s-ar părea că avionul AirAsia a explodat după impactul cu apa.

Zborul QZ8501, aflat pe ruta Indonezia-Singapore, s-a prăbuşit în Marea Java în 28 decembrie. Toate cele 162 de persoane aflate la bordul avionului şi-au pierdut viaţa.

Operaţiunile de căutare şi recuperare reprezintă un efort internaţional în cadrul căruia Indonezia primeşte ajutor din partea Malaeziei, Australiei, Coreei de Sud, Japoniei, Chinei, a Marinei Statelor Unite, a ministerului rus de externe precum şi ajutor din Singapore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor