A fost publicată cea mai completă hartă a cerului sudic, cuprinde 70.000 de imagini [video]

Harta cerului sudic
Harta cerului sudic (ANU)

Astronomii australieni au făcut publică cea mai completă hartă a cerului sudic, care include aproximativ 70.000 de imagini individuale în care au fost surprinse aproape 300 milioane de stele şi galaxii.

Cercetătorul principal Christian Wolf, de la Australian National University (ANU), a declarat că harta a fost creată folosind telescopul SkyMapper, un telescop de 1,3 metri de la Observatorul Siding Spring, situat lângă Coonabarabran, Noua Galie de Sud (Australia), care efectuează înregistrări complete ale cerului sudic pentru astronomii din întreaga lume.

„Harta cerului sudic este cea mai completă hartă creată vreodată, dar acesta este doar începutul unui program de cinci ani pentru a-l imortaliza în toată splendoarea sa”, a declarat Wolf. „Harta finală va arăta stele şi galaxii care sunt de până la 50 de ori mai slabe decât limitele acestei hărţi”, a spus el într-o declaraţie.

Camera telescopului SkyMapper are aproape 270 megapixeli, iar cele mai puţin vizibile obiecte în harta finală vor fi de mai mult de un milion de ori mai slabe decât cele vizibile cu ochiul liber într-o noapte întunecată.

Harta cerului sudic este deja disponibilă printr-un portal online.

În 2014, astronomii de la ANU au folosit primele date luate cu SkyMapper pentru a descoperi cea mai antică stea cunoscută în Univers, care s-a format cu 13.700 milioane de ani în urmă.

Harta comorilor

Co-cercetătorul de la ANU, Dr. Christopher Onken, a spus că SkyMapper a oferit o hartă de comori pentru ca astronomii să găsească multe obiecte noi şi interesante în cerul sudic, datorită varietăţii de benzi de culoare disponibile în imagini.

„Filtrele speciale de la SkyMapper sondează lumina printr-o gamă de culori dincolo de ceea ce ochiul uman poate vedea, ajungând aproape la ultraviolet şi infraroşul apropiat”, a declarat Onken. „Această informaţie abundentă de culoare este extrem de importantă pentru a căuta acele astronomiei în carul cu fân, printre numeroasele stele de pe această hartă.”

Australian National University a elaborat harta cu sprijinul Centrului de Date Astronomice de Strasbourg (CDS) din Franţa, Australian Research Council, Australian Astronomy Limited şi National Computational Infrastructure (NCI) de la ANU.

Articol de referinţă: ANU astronomers create best map of the southern sky