A fost găsită o fotografie rară a unui occidental ucis de khmerii roşii

Epoch Times România
28.08.2012

O echipă cambodgiană de cercetare a descoperit o fotografie rară a unuia dintre puţinii occidentali ce au fost ucişi într-o închisoare notorie a khmerilor roşii, în 1970, potrivit unui raport VOA.

Centrul de Documentare pentru Cambodgia a trimis fotografia muncitorului la ambasada franceză, André Gaston Courtigne, către Khmer Service al VOA, joi. Arhivarul şef Chhang Youk a declarat că echipa sa a descoperit fotografia din întâmplare, în timp ce căuta prin mii de documente de la centru, încercând să înregistreze istoria victimelor genocidului khmerilor roşii. Grupul de ultra-stânga a condus Cambodgia între 1975–1979.

Se ştia că Courtigne a fost unul dintre cei 11 occidentali ucişi de khmerii roşii la centrul de interogatoriu Tuol Sleng (de asemenea, cunoscut sub numele de S-21). Dar fotografia publicată recent este prima cunoscută care îl arăta pe francez după arestarea sa.

Chhang Youk a declarat că cercetătorii au dat peste imaginea lui Courtigne în timp ce căutau un document pentru a identifica alţi doi deţinuţi occidentali, ale căror fotografii se aflau printre sutele donate centrului la începutul acestei luni.

Ceilalţi doi occidentali nu au fost încă identificaţi.

Fotografia lui Courtigne era anexată la mai multe pagini care i-au înregistrat detenţia la Tuol Sleng, unde khmerii roşii au ucis peste 15.000 de prizonieri, aproape toţi cambodgieni, după interogarea şi mărturisirea forţată a unor presupuse crime anti-regim. Din cei 15.000 de prizonieri care au intrat pe porţile S-21, doar 7 au scăpat, fiind eliberaţi de armata vietnameză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor