A fost deschisă pentru public reşedinţa de vară a Reginei Victoria: aici prinţii au învăţat să "ţină picioarele pe pământ"

Osborne House (Oli Scarff/Getty Images)
Mioara Stoica
30.03.2014

Reşedinţa de vară elveţiană Osborne House, situată pe insula Wight, a fost restaurată şi deschisă pentru public. Este o casă elveţiană autentică din lemn, demontată şi adusă pe insulă în 1850 de către prinţul Albert, soţul reginei Victoria. Cabana avea o caracteristică foarte specială: era destinată a-i învăţa pe cei nouă copii ai cuplului regal cum trăiesc oamenii obişnuiţi şi modul în care aceştia supravieţuiesc cultivând o grădină de legume, cum îşi vând produsele pe piaţă şi îşi gătesc singuri.

Victoria şi Albert petreceau mult timp la Casa Osborne, o casă de vacanţă magnifică pe care prinţul a construit-o inspirat din Renaşterea italiană, cu două terase şi o colecţie impresionantă de opere de artă. Zilele de naştere ale cuplului au fost întotdeauna sărbătorite pe insulă unde îşi petreceau întreaga vară. Exista, şi încă există, o frumoasă plajă privată cu vedere spre apele Solent, mult prea reci pentru oricine, dar destul de calde pentru un englez. Regina Victoria, la 30 iulie 1847, a făcut prima sa baie în mare folosind „Bathing machine", o construcţie care îi proteja intimitatea.

La Casa Osborne prinţii nu aveau niciun moment liber. În jurul cabanei elveţiene, Albert a repartizat fiecărui copil o mică bucată de pământ pe care aceştia trebuiau să cultive pomi fructiferi, legume şi flori. Casa avea o bucătărie, se găseau cele necesare pentru gătit, printre care ouă, zahăr, făină. Copiii coceau prăjituri şi biscuiţi pentru ceaiul reginei şi aveau obligaţia să aibă grijă de grădină în fiecare zi.

Pentru a explica copiilor regulile economiei, Albert a organizat o piaţă reală în care copiii duceau fructele şi legumele cultivate de ei. Le cumpăra chiar prinţul, care astfel era în măsură să explice că preţul scade când sunt în ofertă prea mulţi cartofi, şi că un morcov cu aspect viguros valorează mai mult decât un morcov uscat.

Dintre toate temele pentru vacanţa de vară, cele din casa elveţiană erau cele mai plăcute şi probabil, cele mai utile. Albert a explicat că a făcut acest lucru pentru a-i "ţine cu picioarele pe pământ" pe copii şi pentru a le arăta cum trăieşte cea mai mare parte a populaţiei, muncind şi transpirând pentru câteva monede, şi acelea nesigure.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor