A crescut comerţul electronic cu plata online. Ce cumpărături fac românii pe Internet

. (photos.com)
Ioana Statescu
08.01.2013

Comerţul electronic cu plata online prin RomCard, principalul procesator de plăţi online din România, a crescut, în 2012, cu 38% faţă de 2011, ajungând la valoarea de 220 de milioane euro şi un număr de 4,1 milioane de tranzacţii. Dintre acestea, în sistemul PayU au fost înregistrate tranzacţii în valoare de 176,4 milioane euro, informează Capital.ro.

“2012 a fost anul în care comerţul electronic şi-a mărit ritmul de creştere. Dacă în 2009 volumul plăţilor online a crescut cu 75% faţă de anul anterior, în 2011 creşterea a fost de 24%, aceeaşi tendinţă manifestându-se şi la nivelul numărului de tranzacţii. În 2012 însă, faţă de 2011, comerţul electronic a cunoscut o evoluţie mai bună, de 38% raportat la valoarea totală şi 51% raportat la numărul tranzacţiilor”, a declarat Andreia Stavarache, Sales & Marketing Manager PayU România.

Valoarea medie a tranzacţiilor a cunoscut o scădere de 8%, de la 58 euro, la 53 de euro, potrivit datelor transmise de RomCard.

“Dinamica tranzacţiilor în 2012 a fost interesantă. Scăderea valorii coşului mediu se datorează în primul rând creşterii cu 60% a numărului de tranzacţii în lei, care au, în mod normal, o valoare mai mică. Acest lucru arată, în primul rând, o diversificare a ofertei de produse şi o evoluţie pozitivă pe majoritatea segmentelor de piaţă. Totodată a crescut gradul de adopţie a metodelor online de plată în rândul consumatorilor. Vedem această tendinţă menţinându-se şi în cursul acestui an, la finalul căruia estimăm să ajungem la un volum de 286 milioane de euro, corespunzător unui număr de peste 5 milioane de tranzacţii”, a afirmat Marin Mitroi, Director General RomCard.

Totodată, numărul de clienţi noi care au implementat sistemul de plată online PayU a crescut cu 92% faţă de 2011, domeniile de activitate variind de la operatori telecom la asigurători, fonduri de investiţii, ONG-uri, accesorii auto, fashion, suplimente nutritive etc. Segmentele care au cunoscut cea mai bună evoluţie raportat la numărul de tranzacţii, conform datelor PayU au fost fashion (486%), donaţii (111%), servicii (54%) şi flori (51%).

Potrivit valorii medii a comenzilor, românii sunt dispuşi să aloce bugete mai mari când vine vorba de pachete turistice şi bilete de avion (809 RON), software (744 RON), IT&C (541 RON), jucării (340 RON), donaţii (334 RON) şi fashion (240 RON), acestea fiind domeniile cu cel mai mare coş mediu de cumpărături.

“Pentru prima dată, vorbim de o repartizare aproape uniformă a tranzacţiilor pe parcursului anului. Dacă până acum, ianuarie era luna cea mai slabă, iar mai şi octombrie cele mai bune, în 2012 diferenţele de la o lună la alta au fost mici şi, practic, nu mai vorbim despre cea mai bună lună a anului. Acest proces de uniformizare demonstrează că activăm într-o industrie stabilă şi puternică care va continua să crească frumos”, a mai menţionat Andreia Stavarache.

Intrarea unor noi jucători importanţi în industrie, consolidarea afacerilor comercianţilor activi atât ca urmare a îmbunătăţirii calităţii serviciilor cât şi a campaniilor de marketing implementate, precum şi diversificarea metodelor de plată sunt principalii factori care vor influenţa piaţa, în 2013, în viziunea reprezentanţilor platformei PayU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor