7 aprilie 2009-dosar eşuat. Dionis Cenuşă: Unii dintre cei care atunci au luat decizii, în prezent cresc în sondaje

Nu au fost găsiţi şi pedepsiţi toţi vinovaţii de executarea unei torturări în masă a protestatarilor, afirmă Dionis Cenuşă.
Protestul anticomunist al tinerilor de la Chişinău (7 aprilie 2009)
Protestul anticomunist al tinerilor de la Chişinău (7 aprilie 2009) (zdg.md)
Tatiana Chiriac
07.04.2021

Ca rezultat al evenimentelor din aprilie 2009, persoanele care au pretins că au avut de suferit de pe urma acţiunilor poliţiştilor au adresat 77 de plângeri, iar în alte 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat, în total fiind pornite 108 procese penale, se anunţă într-un comunicat al Procuraturii Generale a R. Moldova.

Din numărul total al plângerilor în 71 cazuri au fost pornite cauze penale (42 – tortură, 19 - exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, 10 – alte categorii de infracţiuni). 28 dosare cu privire la 47 colaboratori de poliţie au fost finalizate şi expediate în judecată.

În restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibilă stabilirea identităţii persoanelor care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap.

Potrivit Procuraturii, după examinarea dosarelor în instanţele de judecată, au devenit irevocabile 26 hotărâri în privinţa a 45 persoane, dintre care: 16 persoane au fost achitate, iar pentru 2 persoane procesul penal a fost încetat (o sentinţă în legătură cu decesul făptuitorului, iar alta prin stabilirea amenzii contravenţionale).

În privinţa a 27 persoane au fost emise sentinţe de condamnare, dintre care 20 persoane condamnate cu suspendarea executării pedepsei, 4 persoane condamnate la închisoare, iar 3 persoane au fost pedepsite cu amendă.

La finele anului 2020, pe rolul instanţelor de fond se află o cauză penală în privinţa a 2 persoane care a fost întoarsă la rejudecare. Instanţa de recurs încă mai examinează dosarul de învinuire pentru exces de putere a fostului şef al poliţiei municipale.

Politologul Dionis Cenuşă susţine însă că în ultimii 12 ani nu au fost găsiţi şi pedepsiţi toţi vinovaţii de executarea unei torturări în masă a protestatarilor, soldate cu victime.

„Nu au fost identificaţi organizatorii protestelor violente de pe 7 aprilie, căci pe 6 aprilie totul era paşnic. Unii dintre cei care au luat decizii atunci cresc în prezent în sondaje.

Atât timp cât nu sunt elucidate toate detaliile crimelor, cu pedepsirea autorilor, istoria va avea tendinţa să se repete, într-o formă sau alta, mai devreme sau mai târziu”, a conchis analistul.

Avocatul Vadim Vieru, directorul de program în cadrul Asociaţiei Promo-LEX consideră că dosarul 7 aprilie a eşuat încă din anul 2010, când doar se mima realizarea unor investigaţii a faptelor de tortură şi a ceea ce s-a întâmplat.

Pe 7 aprilie 2009, în timpul guvernării comuniste, mii de manifestanţi au ieşit în stradă, solicitându-şi dreptul la un scrutin corect şi liber. Potrivit datelor colectate de societatea civilă de la Chişinău, peste 600 de persoane care au fost maltratate, reţinute şi bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiţie independentă şi echitabilă fiind deţinute în condiţii inumane, iar cel puţin cinci persoane şi-au pierdut atunci viaţa în condiţii suspecte.

Cu toate acestea, responsabili, conducători ai Ministerului de Interne de la Chişinău au fost achitaţi de justiţia moldovenească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor