26 iunie 2014 - Ziua internaţională în sprijinul victimelor torturii (video)

Comemorarea practicanţilor Falun Gong, persecutaţi până la moarte de Partidul Comunist Chinez, în faţa Ambasadei chineze de la Chişinău
Comemorarea practicanţilor Falun Gong, persecutaţi până la moarte de Partidul Comunist Chinez, în faţa Ambasadei chineze de la Chişinău (Epoch Times)

Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei obşteşti Falun Dafa Moldova, joi, 26 iunie 2014, cu ocazia zilei internaţionale în sprijinul victimelor torturii, a avut loc o acţiune paşnică de protest şi informare în semn de dezacord faţă de hotărârile ilegale ale instanţelor judecătoreşti prin care se doreşte, în regim de urgenţă, dizolvarea activităţii Asociaţiilor Falun Dafa şi Falun Gong.

Începând cu orele 15-30 până la 18-00, în faţa Ambasadei chineze la Chişinău a avut loc o acţiune de protest în sprijinul practicanţilor Falun Dafa persecutaţi de către Partidul Comunist Chinez timp de 15 ani, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate Falun Dafa sau Falun Gong este o şcoală antică de qigong (set de exerciţii chinezeşti armonioase şi line), făcută publică pentru prima dată în China la 13 mai 1992, care are adânci rădăcini în cultura tradiţională chineză, având la bază trei principii adevăr, compasiune şi toleranţă. La acest moment ea este practicată şi apreciată în peste 120 ţări ale lumii inclusiv în R. Moldova, de către mai mult de 100 milioane de practicanţi.

"Însă, din luna iulie 1999, speriindu-se de popularitatea imensă a şcolii şi că numărul discipolilor (100 milioane) depăşea numărul membrilor partidului comunist chinez (70 milioane), conducerea Partidului Comunist Chinez a scos şcoala în afara legii, etichetând discipolii Dafa ca duşmani de clasă şi desfăşurând împotriva lor persecuţii de o mare cruzime manifestate prin arestări arbitrare, torturi şi omoruri şi chiar recoltarea de organe pe viu.

Scopul persecuţiei este de a determina practicanţii să se dezică de convingerile lor şi să calomnieze Falun Dafa, fapte recunoscute, menţionate şi condamnate în rapoartele ONU, Parlamentului European şi tuturor Organizaţiilor de Drepturile Omului din lume.

Nicicând în istorie nu a mai existat o persecuţie asupra unui grup atât de mare de oameni, existând peste 100 de milioane de practicanţi în China, care acum sunt trataţi nu ca oameni, ci ca simplă materie primă pentru profit. Nicicând în istorie nu s-a ajuns la o maleficitate atât de grotească, corpurile practicanţilor fiind folosite drept surse de organe de transplant, după ce în prealabil sunt extenuaţi muncind în lagăre de muncă. Nicicând în istorie nu s-a dus o persecuţie atât de cruntă împotriva nu numai a naturii fizice a oamenilor cât mai ales a naturii interioare a lor.

Torturile chinezeşti sunt binecunoscute. Dintre acestea, torturile comuniştilor sunt cele mai dure. Iar dintre acestea, torturile aplicate practicanţilor pentru a-i determina să renunţe la practica lor, depăşesc orice limită de imaginaţie şi înţelegere.

Această persecuţie inumană încalcă grav Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi este o ameninţare directă la adresa demnităţii întregii omeniri, indiferent de rasă sau naţionalitate", se mai arată în comunicatul remis Epoch Times.

La data de 12 decembrie 1997, la recomandarea Consiliului Economic şi Social (decizia 1997/251), Adunarea a proclamat ziua de 26 iunie ca Zi Internaţională în sprijinul victimelor torturii (rezoluţia 52/149).

Scopul acestei zile constă în "prevenirea, eliminarea totală a torturii precum şi funcţionarea efectivă a Convenţiei împotriva torturii şi a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, ori diferitor pedepse", semnată în 1984 şi intrată în vigoare la 26 iunie 1987. În această zi a întrat în vigoare Convenţia ONU împotriva Torturii, ratificată până la acest moment de 141 din cele 189 de ţari membre.

Totodată, ziua de 26 iunie este o zi pentru reînnoirea angajamentelor omenirii în vederea denunţării acţiunilor de tortură şi îndreptăţirea victimelor care au avut de suferit de pe urma torturii, respectiv pedepsirea celor vinovaţi.