22.000 de angajaţi de la Finanţe în grevă spontană. Protest extrem în vămi

În loc ca Guvernul să plătească 35.000 de consultanţi fiscali nou angajaţi, cu salarii de 10.000 lei lunar, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariaţi responsabili cu colectarea veniturilor statului, susţin sindicaliştii, care acuză că noua lege a salarizării le va aduce reduceri ale lefurilor.
Miting al funcţionarilor publici, 11 mai 2015, Piaţa Victoriei
Miting al funcţionarilor publici, 11 mai 2015, Piaţa Victoriei (Eugen Horoiu/Epoch Times Romania)

UPDATE: Angajaţii Direcţiei de Finanţe Publice Buzău au întrerupt şi ei luni, activitatea şi au ieşit în faţă instituţiei într-un protest spontan pe termen nedeterminat, relatează HotNews.

* * *

UPDATE: Salariaţii Direcţiilor de taxe şi impozite din cadrul primăriilor (în Bucureşti, sectoarele 2, 3, 4, 6 şi Primăria Ploieşti) au oprit şi ei lucrul, în solidaritate cu salariaţii din cadrul ANAF şi ca protest faţă de propunerile din proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, transmite Sindicatul Forum.

Potrivit comunciatului de presă remis Epoch Times, salariaţii solicită:

1. Asigurarea păstrării în plată a salariilor avute la data intrării în vigoare a noii legi, dacă acestea sunt mai mari decât cele stabilite conform noilor dispoziţii;

2. Respectarea principiului “plată egală pentru muncă egală” pentru cei care desfaşoară aceeaşi activitate şi acelaşi volum de muncă. Salarii egale pentru toţi salariaţii din instituţiile fiscale care administrează creanţele bugetare indiferent de subordonare, centrală sau locală, activitatea este la fel de solicitantă şi complexă, desfaşurată în baza aceleiaşi legislaţii fiscale;

3. Tratament nediscriminatoriu şi transparent pentru toţi bugetarii, fără excluderea salariaţilor din administraţia publică locală din grilele de salarizare. Prin noua reglementare se exclud practic salariaţii din administraţia publică locală din marea familie a bugetarilor, ei devin ''nişte zilieri'' la dispoziţia primarilor;

4. Constituirea unei noi familii ocupaţionale, ale cărei atribuţii sunt specifice şi distincte privind colectarea şi constituirea veniturilor bugetare, familia ocupaţională financiar-fiscală, administrare venituri bugetare;

Pentru reglementarea şi salarizarea unitară acest segment este stric necesar să se constituie această familie ocupaţională;

5. Dialog social real, prin acceptarea amendamentelor pertinente propuse de federaţiile reprezentative;

6. Respectarea deciziilor Curţii Constituţionale prin care se constată încălcări ale drepturilor lucrătorilor şi transpunerea lor în practică şi legislativ.

* * *

UPDATE: Salariaţii sistemului vamal din România s-au solidarizat cu colegii din direcţiile regionale ale finanţelor publice şi vor declanşa, începând cu orele 10.00, o acţiune de protest sub forma ''excesului de zel", relatează digi24.ro. Practic, controlul efectuat la frontieră nu se va mai face selectiv, potrivit analizei de risc, ci vor fi controlate toate mijloacele de transport, ceea ce va duce la îngreunarea traficului sau chiar blocarea frontierei României.

Acţiunea se datorează tăierii salariilor începând cu data de 1 ianuarie 2018, fapt pe care salariaţii sistemului vamal îl consideră inacceptabil, transmite sursa citată.

* * *

Revoltaţi că mult-lăudata (de către PSD) lege a salarizării unitare le va aduce nu măriri salariale ci reduceri ale lefurilor, în jur de 22.000 de salariaţi din toată ţara ai sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice au oprit lucrul şi iau parte la un protest spontan, a anunţat, luni dimineaţă, Alianţa Naţională Sed Lex. Potrivit liderului SED LEX Vasile Marica, salariile scad, în medie, cu 10-35%.

În Capitală, circa 650 de salariaţi ai Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti (DGRFP) au declanşat un protest spontan, luni, începând cu ora 8.30 în faţa sediului instituţiei.

"Protestul a fost declanşat din cauza faptului că noul proiect al legii salarizării duce la tăieri de salarii şi diminuarea veniturilor salariaţilor din DGRFP Bucureşti'', precizează sindicaliştii.

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe susţin că proiectul legii salarizării duce la tăieri de salarii şi cer Ministerului Finanţelor Publice şi Guvernului ''revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate (ANAF, direcţii generale regionale ale finanţelor publice etc.)'', relatează Mediafax.

Sindicaliştii avertizează că acţiunile de protest se pot întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activităţii de colectare şi a activităţilor de relaţii cu publicul.

„În loc ca Guvernul României să plătească 35.000 de consultanţi fiscali nou angajaţi, cu salarii de 10.000 lei, dublu faţă de un salariat al sistemului Ministerului Finanţelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariaţi responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiţie mai realistă, corectă şi cu efecte în timp, care ar duce la atragerea şi păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face faţă noilor cerinţe în implementarea politicii fiscale”, se mai arată în comunicatul sindicatului.

FNSF mai atrage atenţia că sindicatele au făcut toate eforturile ca acest conflict să nu escaladeze, însă pasivitatea autorităţilor în a găsi soluţii i-a determinat pe salariaţi să reacţioneze necontrolat.

"O prelungire a acestui conflict ar pune în pericol însăşi punerea în practică a prevederilor actualului proiect al legii salarizării”, anunţă FNSF.

Sindicatul mai arată că salariaţii din Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcţie care poate aduce venituri suplimentare.

Mai multe informaţii despre problemele pe care le ridică legea salarizării unitare pentru angajaţii de la Finanţe puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne