Ordinul de inchidere a Gunatanamo Bay atrage reactii rapide

Presedintele Obama a cerut Secretarului Apararii, Robert Gates, sa intrerupa procedurile militare de la Guantánamo Bay.
Presedintele Obama a cerut Secretarului Apararii, Robert Gates, sa intrerupa procedurile militare de la Guantánamo Bay.
Genevieve Long
24.01.2009

Presedintele american, Barack Obama, semneaza un ordin executiv in legatura cu inchiderea Centrului de Detentie Guantanamo Bay din Cuba, pentru anul viitor. Printre primele sale ordine ca presedinte proaspat inaugurat, Barack Obama a solicitat miercuri secretarului apararii, Robert Gates, sa opreasca momentan anchetele militare de la Guantanamo Bay. Pe 22 ianuarie, Obama a semnat un ordin executiv pentru a inchide centrul de detentie in urmatorul an.

Inca nu se stie ce se va intampla cu cei 250 de actuali detinuti, numiti “luptatori ai inamicului” in acest razboi al terorii.

Ordinele executive, controvesate deoarece legifereaza unilateral, pot fi atacate de o majoritate de doua treimi din congres, sau prin intermediul instantelor federale. Problemele legate de ordinul executiv al lui Obama privind Guantanamo Bay sunt foarte complexe.

“Exista inca oameni care sunt inchisi la Guantanamo, care sunt inca acuzati de acte impotriva Americii, a americanilor si a aliatilor nostri”, a declarat secretarul de presa al Pentagonului, Geoff Morrell, in timpul unei conferinte de presa din 19 ianuarie. ”Vor trebui gasite solutii pentru ei.”

Potrivit statisticilor recente ale Pentagonului, aproximativ 11% din detinutii de la Guantanamo s-au intors in lupta, ”o crestere substantiala”. Dintre fostii detinuti, 18 sunt confirmati, iar 43 sunt suspectati ca s-au intors in lupta, in total 61 .

In prezent, la Guantanamo se afla aproximativ 250 de detinuti.

Raspuns rapid din partea Congresului

Raspunsul congresului la ordinul executiv al lui Obama a fost rapid in ambele camere, de vreme ce mai multi lideri ai congresului au publicat declaratii pe site-urile lor. Reactiile au fost mixte, a fost insa si o intrebare comuna:”Unde vor fi dusi detinutii dupa inchiderea centrului?”

“Inchisoarea de la Guantanamo Bay este plina cu cei mai rai dintre cei rai, teroristi si criminali acuzati ca au ucis americani si alti prieteni ai libertatii din lume”, afirma liderul republican John Boehner(din Ohio) intr-o declaratie facuta joi. ”Daca se va inchide, ei unde vor fi dusi? Vor fi adusi in Statele Unite? Cum vor fi supravegheati?”

Republicanul Behner a fost cosemnatar al Enemy Combatant Detention Review Act(H.R.6705), propus de republicanul Lamar Smith(Texas) din Comitetul Judiciar.

Alti sustinatori ai legislatiei au fost mai multi membri ai Comitetului Judiciar din Wisconsin, Arizona, California, Ohio, North Carolina, Missisippi, Texas si Florida.

Legislatia ar interzice instantelor federale sa elibereze sau sa transfere detinuti de la Guantanamo in SUA, si ar stabili reguli privind detentia teroristilor cunoscuti. Ar crea de asemenea un proces standard pentru retinerea combatantilor inamicului.

“Inchiderea Guantanamo Bay prezinta un pericol evident si actual pentru toti americanii”, a afirmat republicanul Smith intr-o declaratie data joi. El a adaugat ca exista ingrijorari legate de posibilul transfer al suspectilor teroristi in inchisorile militare din SUA.

Alti membri ai camerei au fost de acord cu aceasta miscare, privita de unii ca primul pas in reconstruirea reputatiei si a posturii Statelor Unite in comunitatea mondiala.

Congresman-ul John P.Murtha(D-PA), presedintele Subcomitetului pentru Aproprieri in Aparare, a laudat ordinul mai ales pentru ca interzice torturarea de catre personalul american.

“Administratia Bush nu a inteles niciodata ce a reprezentat Centrul de detentie Guantanamo Bay pentru restul lumii”, a afirmat republicanul Murtha intr-o declaratie care a fost publicata joi si in Huffington Post. El a adaugat ca administratia Bush avea o opinie simplista referitor la ceea ce simboliza inchisoarea, evidentiata intr-o declaratie recenta a fostului vice-presedinte, Dick Cheney:”Gunatanamo a fost foarte bine administrat”.

“Problema de la Gunatanamo nu a fost niciodata legata de caramizi si de mortar”, sustine Murtha. ”Problema este ca simpla sa existenta pateaza si sfideaza componenta morala a natiunii noastre marete.”

Presedintele comitetului Armed Services din cadrul camerei, Ike Skelton, (D-MO), a publicat de asemenea o declaratie, subliniind nevoia de a lua in considerare “problemele complexe in jurul carora se axeaza politica detinutilor”.

Criticii de la Drepturile Omului

Centrul de detentie de la Gunatanamo Bay a fost indelung criticat , de la infiintarea sa de dupa atacurile teroriste asupra SUA din 11 septembrie 2001.

Potrivit spuselor unuia dintre criticii centrului ,Amnesty International, aproape 800 de persoane au fost tinute la Gunatanamo in ultimii 7 ani.Organizatia pentru Drepturile Omului adauga ca majoritatea acestora au fost tinuti “fara existenta vreunei acuzatii sau a unui viitor proces corect ,fara acces ,sau cu acces limitat la avocati , si fara vizite de la familii.”

Cifrele de la Amnesty International indica faptul ca aproximativ 25 de actuali detinuti au fost acuzati in cadrul unor procese militare si cel putin 6 dintre ei risca pedeapsa cu moartea.

Human Rights Watch, care a trimis observatori la toate procesele comisiilor militare si la majoritatea audierilor de la Guantanamo, spun ca pana acum, doar 3 detinuti au fost condamnati in procesele comisiilor militare. Printre ei se afla David Hicks, un fost jupuitor de canguri, Salim Hamdan, fostul sofer al lui Osama bin Laden, si Ali Hamza al-Bahlul, secretarul de presa auto-declarat al lui Osama bin Laden.

In ciuda numarului detinutilor de la Guantanamo care se intorc pe campul de lupta, exista cativa indivizi care se afla pe punctul de a fi eliberati.

Potrivit datelor furnizate de Pentagon, un numar de actuali detinuti vor fi trimisi inapoi, acasa, de indata ce vor fi identificati cei care ii vor primi. Printre acestia se afla si guvernele acestor state, care trebuie sa garanteze un tratament sigur pentru detinuti, inchiderea lor sau monitorizarea lor pentru a preveni reintoarcerea lor la terorism.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor