Un tribunal rus respinge un nou apel al reporterului american Evan Gershkovici

Jurnalistul Evan Gershkovich, de la Wall Stree Journal
Jurnalistul Evan Gershkovich, de la Wall Stree Journal (YouTube Screenshot)
Redacţia
24.04.2024

O instanţă rusă a respins, marţi, cel mai recent apel al reporterului de la Wall Street Journal, Evan Gershkovici, împotriva detenţiei sale provizorii, fiind acuzat de spionaj, potrivit Reuters.

Gershkovici, în vârstă de 32 de ani, este primul jurnalist american arestat în Rusia sub acuzaţia de spionaj de la Războiul Rece încoace. El a fost reţinut de Serviciul Federal de Securitate (FSB) la 29 martie, anul trecut. Atât el, cât şi ziarul său şi guvernul american neagă că ar fi spion.

Încă nu a fost stabilită o dată pentru procesul său. Luna trecută, detenţia lui a fost prelungită cu trei luni, până la 30 iunie, în cadrul unei audieri care s-a desfăşurat cu uşile închise, accesul presei fiind interzis. Însă marţi, jurnaliştii au fost autorizaţi să îl filmeze pe Gershkovici în timp ce acesta stătea într-o cutie de sticlă în sala de judecată, zâmbea şi le făcea cu mâna colegilor din presă.

Wall Street Journal a relatat că Gershkovici a răspuns "Totul e clar" când a fost întrebat de judecător dacă a înţeles decizia instanţei.

"Este revoltător faptul că Evan a fost reţinut pe nedrept de către guvernul rus timp de mai bine de un an. Eliberarea lui Evan este aşteptată de mult timp şi îndemnăm administraţia (Biden) să facă tot ce îi stă în putere pentru a asigura eliberarea sa", a afirmat publicaţia, într-o declaraţie.

Gershkovici, care a fost acreditat de Ministerul rus de Externe pentru a lucra în Rusia ca jurnalist, a fost arestat în timpul unei călătorii în oraşul Ekaterinburg din Urali.

El a fost reţinut mai mult de un an în închisoarea de înaltă securitate Lefortovo din Moscova, care este asociată cu FSB. Statele Unite au acuzat Rusia că l-a folosit în scopul "diplomaţiei ostaticilor".

"Vom continua să denunţăm şi să impunem costuri pentru încercările îngrozitoare ale Rusiei de a-i folosi pe americani ca monedă de schimb", a declarat luna trecută preşedintele Joe Biden la aniversarea arestării lui Gershkovici.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Gershkovici ar putea fi eliberat la un moment dat în schimbul unui prizonier rus deţinut în străinătate, dar până în prezent nu s-a materializat niciun acord în acest sens.

Kremlinul spune că are "anumite contacte" cu SUA în legătură cu cazul său, dar că nu va comenta în public negocierile privind un posibil schimb.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Evan Gershkovici şi Paul Whelan, un american acuzat de spionaj împotriva Rusiei şi condamnat la 16 ani de închisoare în 2020, "au fost reţinuţi pe nedrept", ceea ce înseamnă că Washingtonul consideră că acuzaţiile împotriva lor sunt false şi se angajează să facă eforturi pentru eliberarea lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor