Pentagonul îşi face "mea culpa". Recunoaşte că a ucis din greşeală un civil în atacul din Siria de anul trecut

Clădirea Pentagonului, Washington DC, 26 decembrie 2011 (-/AFP via Getty Images)
Redacţia
03.05.2024

Pentagonul a recunoscut joi, în cadrul unei anchete interne, că Statele Unite au ucis din greşeală un civil în Siria într-un atac cu dronă în 2023, afirmând că forţele americane au identificat greşit o ţintă pe care o credea a fi un lider Al-Qaeda, relatează Reuters.

Comandamentul Central al SUA a precizat într-o declaraţie că nu a putut împărtăşi public multe detalii ale anchetei, invocând informaţii clasificate. Deşi atacul a respectat legea conflictelor armate şi politicile americane, ancheta "a scos la iveală mai multe aspecte care ar putea fi îmbunătăţite".

"Comandamentul Central al SUA recunoaşte şi regretă daunele provocate civililor în urma atacului aerian. Ne-am angajat să învăţăm din acest incident şi să ne îmbunătăţim procesele de stabilire a ţintelor pentru a reduce potenţialele daune civile", a scris acesta.

Washington Post a scris că declaraţia a confirmat raportarea anterioară a ziarului, potrivit căreia afirmaţia iniţială a SUA că ar fi ucis un lider de rang înalt al Al-Qaeda a fost falsă.

Lovitura din 3 mai 2023 din nord-vestul Siriei trebuia să vizeze un lider de rang înalt al Al-Qaeda, dar, în schimb, a lovit un civil pe nume Lufti Hasan Masto, se arată în declaraţie, adăugând că ancheta s-a încheiat la jumătatea lunii noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor