Mai greu decât îşi imaginau. Statele Unite vor să "cureţe" telecomunicaţiile naţionale de echipamentele chinezeşti

Logo-ul companiei chineze de Huawei (Luis Gene/AFP/Getty Images)
Redacţia
03.05.2024

Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC) a declarat, joi, că aproape 40% dintre companiile de telecomunicaţii din SUA care beneficiază de sprijin federal au nevoie de fonduri guvernamentale suplimentare pentru a înlătura din reţelele wireless americane echipamentele fabricate de firmele chineze de telecomunicaţii Huawei şi ZTE, în scopul de a elimina riscurile de securitate, relatează Reuters.

FCC a declarat că îndepărtarea echipamentelor este estimată la 4,98 miliarde de dolari, dar Congresul a aprobat doar 1,9 miliarde de dolari pentru programul "rip and replace".

Preşedinta FCC, Jessica Rosenworcel, a cerut joi Congresului o finanţare suplimentară urgentă, avertizând că unii operatori care participă la programul de rambursare au transmis recent "că prevăd consecinţe semnificative care ar putea rezulta din lipsa unei finanţări complete, inclusiv faptul că ar trebui să îşi închidă reţelele".

În octombrie, Casa Albă a solicitat încă 3,1 miliarde de dolari pentru a finanţa în continuare eliminarea echipamentelor fabricate de giganţii chinezi din domeniul telecomunicaţiilor, dar Congresul nu a acţionat.

În 2019, Congresul a solicitat FCC să ceară operatorilor de telecomunicaţii din SUA care primesc subvenţii federale să îşi cureţe reţelele de echipamentele de telecomunicaţii chinezeşti.

Conform legii, FCC alocă mai întâi fonduri solicitanţilor cu două milioane sau mai puţin de clienţi, iar aceştia primesc doar 39,5% din costurile de înlocuire.

După ce au obţinut finanţarea parţială iniţială, companiile de telecomunicaţii se confruntă cu termene limită, pentru a elimina şi a înlocui toate echipamentele şi serviciile de comunicaţii Huawei şi ZTE, cuprinse între 29 mai şi 4 februarie 2025, a precizat FCC.

FCC a menţionat că, deoarece furnizorii de servicii de telecomunicaţii din cadrul programului "deservesc multe zone rurale şi îndepărtate din ţară, unde ar putea fi singurul furnizor de servicii mobile de bandă largă, o închidere totală sau parţială a reţelelor lor ar putea elimina singurul furnizor din unele regiuni".

Rosenworcel a adăugat că un eşec al operatorilor de a "înlătura, înlocui şi elimina în totalitate echipamentele şi serviciile acoperite ar ridica probleme de securitate naţională prin faptul că ar lăsa echipamente şi servicii nesigure în reţelele noastre".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor