Rusia, după ce a fost acuzată de legături militare cu Coreea de Nord: Afirmaţii nefondate / Nu dăm socoteală nimănui

Dictatorul rus Vladimir Putin împreună cu omologul său nord coreean Kim Jong Un pe cosmodromul din Vostochni, Amur 13 septembrie 2023. (Vladimir Smirnov | Afp | Getty Images)
Redacţia
03.05.2024

Kremlinul a declarat joi că afirmaţiile occidentale potrivit cărora Rusia ar coopera militar cu Coreea de Nord sunt inexacte şi a precizat că relaţia sa cu Phenianul nu este îndreptată împotriva unor ţări terţe şi nici nu ameninţă securitatea regiunii.

Potrivit Reuters, China a oferit locuri de acostare pentru un cargo rusesc sancţionat de SUA şi implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit obţinute de la Institutul Regal al Serviciilor Unite din Marea Britanie (RUSI).

Citiți și Experţii ONU: O rachetă care a aterizat în oraşul ucrainean Harkiv era de fabricaţie nord-coreeană

Nava efectuase cel puţin 11 livrări între portul nord-coreean Rajin şi porturile ruseşti începând din august 2023, conform RUSI, care a urmărit mişcările sale ca parte a unui proiect de utilizare a datelor din surse deschise pentru a monitoriza eludarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord.

Ca răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la această ştire, Ministerul rus de Externe a declarat joi că "acuzaţiile la adresa Moscovei şi a Phenianului în ceea ce priveşte cooperarea militară sunt nefondate".

"În ceea ce priveşte centrul analitic britanic RUSI, nu ne considerăm obligaţi să dăm socoteală nimănui pentru informaţiile inexacte difuzate de astfel de structuri, pe care nimeni nu le-a autorizat sau învestit cu funcţii de supraveghere pentru a monitoriza respectarea regimului internaţional de sancţiuni."

Citiți și Noi sancţiuni propuse de UE împotriva Rusiei vor viza petroliere şi nave care transportă echipamente nord-coreene

Moscova, a declarat ministerul, construieşte relaţii cu Coreea de Nord pe baza intereselor reciproce.

"Această cooperare nu este îndreptată împotriva unor ţări terţe şi nu ameninţă securitatea în regiune şi în lume în ansamblu. În acelaşi timp, ţara noastră, fiind membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, acordă o atenţie sporită problemelor de pace şi securitate în Peninsula Coreeană şi punerii în aplicare a deciziilor Consiliului de Securitate al ONU care ar contribui la reducerea nivelului privind ameninţările", a precizat Ministerul de Externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor