Un detectiv particular israelian a fost arestat în Marea Britanie. E acuzat de hacking pentru o firmă de PR din SUA

Logo-ul Interpolului (Getty Images)
Redacţia
03.05.2024

Un anchetator privat israelian căutat de Statele Unite a fost arestat la Londra, fiind acuzat de spionaj cibernetic în numele unei firme americane de relaţii publice neidentificate, a anunţat joi un tribunal londonez, citat de Reuters.

O primă tentativă de extrădare a lui Amit Forlit în Statele Unite a fost respinsă joi de un judecător de la Curtea de Magistraţi din Westminster, din cauza unui aspect tehnic juridic.

Amy Labram, o avocată care reprezintă Statele Unite, a declarat pentru instanţă că Forlit "este acuzat că a participat la o schemă de hacking la comandă".

Labram a afirmat că, potrivit acuzaţiilor SUA, o firmă de lobby şi PR cu sediul la Washington, care nu a fost numită, a plătit uneia dintre companiile lui Forlit 20 de milioane de dolari "pentru a aduna informaţii legate de criza datoriilor din Argentina".

Potrivit autorităţilor americane, Forlit a fost arestat în baza unei notificări roşii a Interpolului pe aeroportul Heathrow din Londra, în timp ce încerca să se îmbarce într-un zbor spre Israel.

Forlit este căutat în SUA pentru trei capete de acuzare: conspiraţie pentru piraterie informatică, conspiraţie pentru fraudă electronică şi fraudă electronică.

Un judecător a decis că încercarea de extrădare a lui Forlit de către Statele Unite nu poate continua, deoarece el nu a fost prezentat în instanţă în termenul stabilit de legea britanică privind extrădarea.

"El nu a fost prezentat la tribunal cât mai curând posibil şi consecinţele acestui fapt [...] el trebuie - nu am nicio rezervă - trebuie să fie eliberat", a decis judecătorul Michael Snow.

Forlit şi avocatul său nu au răspuns deocamdată la mesajele prin care se solicitau comentarii. Biroul Federal de Investigaţii a refuzat să comenteze.

Forlit a fost acuzat separat de piraterie informatică în New York de către Farhad Azima, director din domeniul aviaţiei. Azima, ale cărui e-mailuri au fost furate şi folosite împotriva sa într-un proces din 2020 la Londra, l-a dat în judecată pe Forlit şi pe alţii la tribunalul federal din Manhattan.

Forlit a recunoscut anterior că a obţinut e-mailurile lui Azima, dar a negat pirateria informatică, declarând că găsit întâmplător mesajele "pe internet".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor