Avioane de război israeliene lovesc Damascul, în timp ce tensiunile cu Iranul sunt încă la limită

Personalul de urgenţă şi de securitate se adună la locul unde un atac israelian a lovit o clădire de lângă ambasada iraniană din capitala Siriei, Damasc, la 1 aprilie 2024. (Getty Images)
Redacţia
03.05.2024

Avioane israeliene ar fi atacat o zonă de la periferia capitalei siriene Damasc, joi seara târziu (ora locală), a declarat o sursă de securitate pentru Reuters, potrivit Alarabiya News.

Pe reţelele de socializare au apărut imagini care circulă pe scară largă şi care arată coloane de fum care se ridică deasupra clădirilor lovite. Mass-media de stat siriană a declarat ulterior că opt soldaţi ai armatei au fost răniţi în atac.

Noua agresiune israeliană ar putea fi o altă operaţiune de asasinare ţintind generali iranieni sau ofiţeri IRGC şi, cu siguranţă, ar fi, de asemenea, menită să semnaleze faptul că Israelul nu a fost intimidat de atacul din 13 aprilie al Iranului, care a fost o ripostă la atacul israelian anterior asupra ambasadei Iranului din Damasc.

Potrivit unor rapoarte neverificate din mass-media sociale, atacul israelian împotriva Siriei a vizat clădirea filialei Securităţii de Stat siriene din zona "Najha", în zona rurală a Damascului.

Au existat unele speculaţii potrivit cărora acesta ar fi un răspuns israelian la lansarea de rachete din partea siriană spre Înălţimile Golan la începutul zilei şi al săptămânii.

Acest nou atac demonstrează, de asemenea, că tensiunile dintre Iran şi Israel, care luna trecută au fost cât pe ce să ducă la un război regional major, nu s-au încheiat.

Ambele părţi au dat înapoi după lovituri "limitate" de tip tit-for-tat pe teritoriul celeilalte părţi. Israelul ar fi planificat un atac de mai mare amploare, dar Washingtonul ar fi făcut presiuni asupra guvernului Netanyahu pentru a da înapoi, de teamă că întreaga regiune va fi incendiată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor