Ce s-a întâmplat de fapt la mitingul de miercuri de la Capitoliu?

Se încarcă player-ul...

Miercuri, 6 ianuarie, în timp de camerele reunite ale Congresului se aflau în şedinţa comună menită validării listelor de electori pentru a stabili oficial cine a câştigat alegerile din 3 noiembrie, o serie de protestatari din Washongton DC au pătruns ilegal în sediul Capitoliului, cauzând violenţe. Cinci persoane au murit - dintre care patru în timpul evenimentelor.

Mass smedia centrală a declanşat o campanie de presă, acuzându-l pe Donald Trump, care vorbise la un miting desfăşurat la 30 de minute de mers pe jos, de "incitare la insurecţie", motivând acuzaţiile cu o frază pe care acesta o rostise pe podium "trebuie să luptaţi ca naiba dacă vreţi să vă luaţi ţara înapoi".

Deşi Trump se afla încă pe scenă în momentul în care mulţimea pătrundea în Capitoliu, şi în ciuda istoricului apelurilor la ordine şi respectarea legii făcute în timpul lunilor de vară din 2020, când numeriase oraţe americane au fost zguduite de revolte ale stângii radicale, împotriva lui Trump s-a declanşat inclusiv un proces de demitere din funcţie - deşi mandatul său a expirat pe 20 ianuarie.