Zelenski, despre noile ameninţări ale lui Putin: Nu cred că lumea îi va permite să folosească arme nucleare

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei (Youtube - captură ecran)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, că nu crede că lumea îi va permite lui Vladimir Putin să folosească arme nucleare şi a promis că va continua cu eliberarea teritoriului ucrainean capturat de forţele ruse.

Zelenski a făcut remarcile într-un interviu acordat postului german BILD TV, publicat la câteva ore după ce preşedintele rus a anunţat o mobilizare parţială şi a avertizat că Moscova va răspunde la ceea ce a numit "şantajul nuclear" al Occidentului.

A fost prima mobilizare de acest fel a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial şi a însemnat cea mai mare escaladare a războiului din Ucraina de la invazia rusă din februarie.

"Nu cred că el (Putin) va folosi aceste arme. Nu cred că lumea îi va permite să folosească aceste arme", a declarat Zelenski, citat de Reuters.

"Mâine, Putin poate spune: în afară de Ucraina, vrem şi o parte din Polonia, altfel vom folosi arme nucleare. Nu putem face aceste compromisuri".

Ucraina şi-a recucerit porţiuni din teritoriu după o contraofensivă fulgerătoare în ultimele săptămâni, provocând pierderi tot mai mari în rândul trupelor ruse.

Anunţul făcut de Putin privind mobilizarea a venit ca răspuns la eşecurile Rusiei pe câmpul de luptă, a declarat liderul ucrainean.

"El vede că unităţile sale pur şi simplu fug", a menţionat Zelenski, adăugând că Putin "vrea să înece Ucraina în sânge, inclusiv sângele propriilor săi soldaţi".

Zelenski a respins, de asemenea, planurile celor patru regiuni ucrainene ocupate de Rusia de a organiza în perioada 23-27 septembrie referendumuri privind aderarea la Rusia, afirmând că acestea sunt o "farsă" care nu ar fi recunoscută de majoritatea ţărilor.

"Vom acţiona în conformitate cu planurile noastre pas cu pas. Sunt sigur că ne vom elibera teritoriul", a mai susţinut liderul de la Kiev.