Zelenski cere pedepsirea Rusiei, inclusiv pierderea dreptului de veto la ONU

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (Insider UA)

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut ca un tribunal special al Naţiunilor Unite să impună "pedepse corecte" Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, inclusiv sancţiuni financiare şi privarea Moscovei de dreptul de veto în Consiliul de Securitate.

Discursul video al lui Zelenski adresat miercuri liderilor mondiali în cadrul Adunării Generale a ONU a avut loc după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare în timp de război a Moscovei de la cel de-al Doilea Război Mondial şi a ameninţat că va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia în ceea ce el a prezentat ca fiind o confruntare definitorie între Est şi Vest.

Moscova intenţionează să înroleze aproximativ 300.000 de soldaţi, într-o escaladare aparentă a invaziei sale în Ucraina, care a început în februarie şi care s-a soldat cu mii de morţi, strămutarea a milioane de persoane şi transformarea multor oraşe ucrainene în ruine.

Mobilizarea din Rusia ar putea fi cea mai riscantă mişcare de politică internă în cele două decenii de putere ale lui Putin, după luni de promisiuni ale Kremlinului că nu va face acest lucru şi vine într-un moment în care Rusia se confruntă cu o serie de eşecuri pe câmpul de luptă.

Îngrijorarea de a fi recrutat a făcut ca biletele la zborurile din Rusia să se epuizeze rapid, iar liderul opoziţiei încarcerat Alexei Navalnîi a făcut apel la demonstraţii în masă împotriva mobilizării.

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că aproape 1.400 de persoane din 38 de oraşe ruse au fost reţinute în timpul protestelor până miercuri seara.

Condiţii pentru o pace între Ucraina şi Rusia

Zelenski a prezentat ceea ce a spus că sunt cinci condiţii nenegociabile pentru pace. Printre acestea se numără pedepsirea agresiunii ruseşti, restabilirea securităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi garanţii de securitate.

"A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei şi cerem o pedeapsă corectă", a declarat Zelenski în faţa organismului ONU.

Numeroşi delegaţi de la ONU l-au ovaţionat pe Zelenski la finalul discursului său.

Putin a ordonat proiectul militar într-un discurs televizat în care a anunţat, de asemenea, măsuri de anexare a patru provincii ucrainene şi a ameninţat că va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia, declarând: "Nu este o cacealma".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne