Zelenski acuză UE că blochează un ajutor de 8 miliarde de euro: "O astfel de întârziere artificială e fie o crimă, fie o greşeală"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (Captură ecran)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atacat, într-o alocuţiune susţinută joi seară, Uniunea Europeană pentru ceea ce el a numit "întârzierea artificială" a asistenţei financiare de 8 miliarde de euro pentru ţara devastată de război.

În remarcile sale, el nu a numit ţări şi lideri specifici, dar, în cadrul unei convorbiri telefonice din 1 august, ar fi exercitat presiuni asupra omologului său francez Emmanuel Macron pentru a contribui la deblocarea ajutorului, care constituie cea de-a doua tranşă a UE din asistenţa macrofinanciară promisă Ucrainei.

A fost un moment rar când Zelenski a făcut acuzaţiile obraznice şi agresive chiar împotriva ţărilor occidentale care continuă să susţină şi să înarmeze guvernul său, pe fondul asaltului militar rusesc continuu în est şi sud.

"În fiecare zi şi în diferite moduri, le reamintesc unor lideri ai Uniunii Europene că pensionarii ucraineni, persoanele noastre strămutate, profesorii noştri şi alţi oameni care depind de plăţile bugetare nu pot fi ţinuţi ostatici ai indeciziei sau birocraţiei lor", a afirmat Zelenski în discursul său critic.

El a continuat, subliniind că "8 miliarde de euro pentru Ucraina sunt în prezent suspendate".

"Iar o astfel de întârziere artificială a asistenţei macrofinanciare pentru statul nostru este fie o crimă, fie o greşeală, şi este greu de spus ce este mai rău în astfel de condiţii de război total", a acuzat liderul ucrainean.

Începând cu luna mai, liderii UE au promis că vor oferi Ucrainei "până la 9 miliarde de euro", însă până în prezent a fost plătită doar o parte din această sumă - 1 miliard de euro sub formă de împrumuturi.

De atunci, însă, a existat o agitaţie intercomunitară cu privire la modul în care ar urma să fie oferite aceste fonduri enorme unei ţări deja foarte îndatorate şi care a acumulat un deficit de 5 miliarde de dolari pe lună în timpul războiului.

Doi oficiali UE au afirmat vineri, pentru Politico, că "un nou proiect de propunere al Comisiei Europene ar oferi Ucrainei un ajutor financiar de 8 miliarde de euro printr-o combinaţie de granturi şi împrumuturi".

UE ar urma să deblocheze până la 5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi pe termen lung cu efect de levier pe baza garanţiilor oferite de ţările UE, în funcţie de contribuţia acestora la bugetul blocului. Plăţile dobânzilor ar fi subvenţionate de la bugetul UE. Restul sumei, aproximativ 3 miliarde de euro, ar urma să fie acordată sub formă de granturi, au declarat oficialii.

Noul proiect de propunere vine după ce Germania a refuzat să ofere garanţii pentru a susţine împrumuturi de până la 9 miliarde de euro pentru Ucraina. Berlinul a argumentat că granturile sunt mai potrivite pentru a ajuta Kievul - care are deja datorii mari - şi a indicat propriul său grant bilateral de 1 miliard de euro.

Se pare că, fără îndoială, Zelenski şi administraţia sa ar dori mai degrabă ceea ce echivalează cu "bani gratis" decât împrumuturi pe termen lung. Acuzaţiile sale dure, care califică reţinerea finanţării drept "fie o crimă, fie o greşeală", par a fi menite să exercite presiuni asupra reţinerilor europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe