Zeci de petroliere blocate pe mare de Turcia, după plafonarea preţurilor la petrolul rusesc

Petroliere pline cu ţiţei, împiedicate de autorităţile turce să părăsească Marea Neagră
Petroliere pline cu ţiţei, împiedicate de autorităţile turce să părăsească Marea Neagră (Youtube - captură ecran)

Petrolierele care transportă milioane de barili de ţiţei kazah sunt împiedicate să părăsească Marea Neagră pentru a ajunge pe pieţele globale, ca urmare a unei acţiuni a Turciei de a insista asupra dovezii că sunt asigurate corespunzător, potrivit Bloomberg.

Guvernul de la Ankara insistă ca navele să aibă o scrisoare din partea asigurătorului lor care să garanteze acoperirea în timp ce se află în apele turceşti, lucru care nu s-a întâmplat încă.

Măsura vine ca urmare a sancţiunilor Uniunii Europene şi ale Marii Britanii, care permit asigurarea navelor care transportă ţiţei rusesc doar dacă petrolul de la bord este cumpărat la un preţ mai mic sau egal cu 60 de dolari pe baril.

În consecinţă, cel puţin 20 de nave care transportă 18 milioane de barili de ţiţei aşteaptă de câteva zile să treacă prin strâmtorile maritime Bosfor şi Dardanele. Toate, cu o singură excepţie, au la bord încărcături din Kazahstan, iar un raport al unui agent portuar local a declarat că navele aşteaptă clarificări cu privire la statutul lor de asigurare.

Începând de luni, furnizorii de acoperire împotriva riscurilor, inclusiv a deversărilor şi a coliziunilor, au declarat că scrisorile pe care Turcia le solicită nu pot şi nu ar trebui să fie publicate deocamdată. Guvernele din SUA şi Marea Britanie au făcut presiuni asupra oficialilor turci pentru a-şi reconsidera abordarea, iar asigurătorii ar putea totuşi să cedeze la această cerere.

Un plafon stabilit de G-7, săptămâna trecută, privind preţurile petrolului rusesc, permite firmelor europene să asigure petrolierele care transportă ţiţei rusesc doar dacă încărcăturile au fost cumpărate la un preţ de 60 de dolari pe baril sau mai mic. Fără această dovadă, metoda convenţională de verificare - pe site-urile web ale asigurătorilor - nu mai este suficientă pentru autorităţile turce.

Petrolierele aflate în aşteptare au destinaţii în întreaga lume - din Coreea de Sud şi India, în est, până în Panama, în vest. Dar majoritatea sunt destinate Europei, care a interzis achiziţiile pe cale maritimă a aproape întregului ţiţei rusesc, dar permite importurile de ţiţei kazah expediat de la un terminal de pe coasta rusă a Mării Negre.

Nouăsprezece dintre petrolierele în aşteptare transportă încărcături de ţiţei prin conducta Caspian Pipeline (Caspian Pipeline Consortium / CPC) din Kazahstan. Celălalt transportă aproximativ un milion de barili din Uralii ruseşti, destinat Indiei, informează rapoartele agenţilor portuari şi datele de urmărire a navelor monitorizate de Bloomberg.

Practic, petrolul kazah nu ar trebui să facă obiectul sancţiunilor, dar faptul că navele au plecat dintr-un port rusesc poate contribui la anxietatea Ankarei în ceea ce priveşte confirmarea statutului lor de asigurare. În acelaşi timp, asiguratorii s-ar putea opune creării unui precedent privind emiterea de scrisori pentru încărcături care nu fac obiectul sancţiunilor.

Singurul petrolier cu ţiţei rusesc care aşteaptă să treacă a fost ancorat în Marea Marmara, în apropiere de intrarea nordică a Dardanelelor, încă de miercuri.

Transporturile de ţiţei din Urali şi de ţiţei uşor din Siberia din portul Novorossiisk au fost oricum la un nivel scăzut, cu doar trei încărcături în săptămână până la 2 decembrie. Acest lucru face dificil de determinat dacă fluxurile ruseşti vor fi, de asemenea, perturbate de poziţia Turciei sau doar de cea a Kazahstanului.

Câştigurile pentru navele care navighează din Marea Neagră spre Marea Mediterană au urcat marţi cu 7%, ajungând la 153.000 USD pe zi, potrivit Baltic Exchange din Londra.

Cumpărătorii de ţiţei din Kazahstan s-au confruntat cu o serie de obstacole de când trupele ruse au invadat Ucraina în februarie.

Pagubele provocate de furtuni, descoperirea unei mine marine neexplodate din al Doilea Război Mondial, ameninţarea cu închiderea portului timp de 90 de zile impusă de instanţă şi scurgeri în rezervoarele de flotabilitate la două dintre cele trei geamanduri de încărcare au afectat terminalul de export din martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie