Zeci de morţi în lovituri israeliene în nordul şi sudul Fâşiei Gaza

Clădiri avariate în Gaza
Clădiri avariate în Gaza (Abed Rahim Khatib / Getty Images)

Atacurile aeriene israeliene au ucis zeci de palestinieni la ambele capete ale Fâşiei Gaza în cursul nopţii, lovind zona din jurul spitalului Al Shifa, în nord, şi Rafah, la marginea sudică, unde peste un milion de persoane au căutat adăpost, potrivit Reuters.

În nord, unde au loc lupte intense de mai bine de o săptămână în jurul Al Shifa, membri ai familiei Haseera au declarat că zeci de persoane au fost ucise într-un atac care a distrus un complex familial în apropierea celui mai mare spital din Gaza.

"Un nou masacru împotriva familiilor lui Abu Suhail Abu Haseera, a copiilor şi nepoţilor săi, în total aproximativ 30 de persoane", a declarat Abu Ali Abu Haseera, membru al familiei.

Jurnaliştii Reuters nu au reuşit să ajungă în zona din jurul Al Shifa, pe care forţele israeliene au luat-o cu asalt pe 18 martie. Israelul afirmă că a ucis şi arestat sute de luptători Hamas care foloseau spitalul ca bază. Hamas şi personalul medical neagă prezenţa luptătorilor.

În sud, unde mai mult de jumătate dintre cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza se adăpostesc la Rafah, lângă gardul de la graniţa cu Egiptul, autorităţile sanitare au declarat că 18 persoane, inclusiv opt copii, au fost ucise într-un atac asupra casei familiei Abu Nqaira.

Pături şi haine pentru copii erau împrăştiate printre dărâmături marţi dimineaţă, când rudele au căutat prin moloz pentru a recupera lucrurile. Afară, un stâlp de beton armat zdrobise o maşină incendiată. Membrii familiilor plângeau peste cadavrele aflate la morga unui spital din apropiere.

Israelul a declarat că plănuieşte o ofensivă terestră în Rafah, unde crede că se adăpostesc acum majoritatea luptătorilor Hamas. Cel mai apropiat aliat al său, Statele Unite, se opune unui astfel de asalt, susţinând că ar provoca prea multe daune civililor care s-au refugiat acolo.

Tot în sud, un asediu al tancurilor în jurul altor două spitale din Khan Younis a continuat pentru a treia zi.

Israelul a lansat asaltul asupra Fâşiei Gaza după ce luptătorii Hamas au trecut graniţa pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi capturând 253 de ostatici, potrivit unui bilanţ israelian.

Autorităţile sanitare din enclava condusă de Hamas spun că a fost confirmat că cel puţin 32.333 de palestinieni au fost ucişi iar 74.694 răniţi în ofensiva Israelului, inclusiv 107 palestinieni ucişi în ultimele 24 de ore. Există temeri că alte mii de oameni sunt morţi şi aflaţi încă sub ruine.

Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că Gaza este în pragul foametei, întreaga populaţie se confruntă cu lipsuri severe de alimente, jumătate fiind la cel mai înalt nivel de catastrofă, iar moartea în masă este iminentă dacă nu sosesc imediat mai multe ajutoare. Israelul neagă vina pentru foametea din Gaza şi insistă că lasă să intre suficientă hrană.

Biroul de presă al autorităţilor din Gaza, condus de Hamas, a declarat că 18 palestinieni au murit în ultima zi încercând să recupereze cutiile cu ajutoare lansate pe calea aerului. 12 s-au înecat în timp ce urmăreau ajutoarele care au căzut în mare, iar alţi şase au murit călcaţi în picioare.

Organizaţia a acuzat SUA că a recurs la lansări aeriene periculoase şi ineficiente, în loc să facă presiuni asupra aliatului său, Israelul, pentru a permite intrarea mai multor ajutoare pe cale terestră.

Luni, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie care cere o încetare imediată a focului între Israel şi Hamas, după ce Statele Unite s-au abţinut de la vot.

Israelul a criticat decizia Washingtonului de a nu-şi exercita dreptul de veto asupra acestei măsuri, despre care Israelul a spus că nu va schimba nimic pe teren.

Hamas a salutat rezoluţia Consiliului de Securitate, anunţând într-o declaraţie că "îşi afirmă disponibilitatea de a se angaja în schimburi imediate de prizonieri de ambele părţi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe