Voturile nu vor fi renumărate. REPER anunţă un "război de gherilă cu uzurpatorii democraţiei": Mergem direct la CEDO

Ramona Strugariu
Andrei Pricopie
11.07.2024

Înalta Curte de Justiţie şi de Casaţie a decis: voturile nu vor fi renumărate. "Am pierdut o bătălie, dar nu ne vom opri", a transmis, joi, partidul REPER, care susţine că prin respingerea în recurs la ÎCCJ a renumărării, cetăţenilor al căror vot a fost ignorat le-a fost respinsă şansa de a li se face dreptate.

"Dacă cei care ştiu că au fost furaţi şi minţiţi vor să continue demersurile legale, suntem alături de ei şi luăm în considerare să ne adresăm Curţii Europene a Drepturilor Omului. Furtul de voturi este cea mai flagrantă încălcare a principiilor democratice într-un stat de drept", a precizat formaţiunea creată în jurul fostului premier Dacian Cioloş.

Partidul REPER ia act de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a respinge cererea de renumărare a voturilor din mai multe secţii de votare pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Această decizie vine în contextul unor discrepanţe semnificative observate în procesul electoral:

•⁠ ⁠în mai multe secţii de votare, inclusiv în secţia nr. 282 din Tunari, judeţul Ilfov, s-au raportat zero voturi pentru REPER, deşi avem dovezi că membri şi simpatizanţi ai partidului au votat acolo;

•⁠ ⁠peste o sută de cetăţeni au depus declaraţii pe proprie răspundere, afirmând că au votat pentru REPER, dar voturile lor nu se regăsesc în rezultatele oficiale;

•⁠ ⁠există suspiciuni de nereguli în procesul de numărare şi raportare a voturilor în mai multe judeţe.

REPER respectă deciziile instanţelor, însă susţine că implicaţiile acestei decizii asupra integrităţii procesului electoral nu pot fi ignorate, iar încrederea oamenilor că pot vota liber într-o ţară europeană, democratică, şi că votul lor contează nu va mai exista.

"PNL şi PSD au reuşit la aceste alegeri să valideze până la capăt teza lor antidemocratică, arogantă şi ucigătoare pentru orice democraţie: că nu contează cine votează, ci doar cine numără voturile. Tot ei vor cere din nou încrederea şi votul oamenilor peste câteva luni, cu maxim tupeu şi la fel de multă aroganţă. Cred că România nu va înghiţi la nesfârşit acest simulacru al democraţiei. Cea mai mare greşeală a celor aflaţi la guvernare este să ignore puterea celor mulţi, tăcuţi, furaţi şi minţiţi. Noi credem că aceşti oameni vor fi în secţii, delegaţi şi observatori la alegerile care vin, ca să-şi apere votul ignorat. Şi că vor demonstra că ei sunt mai mulţi şi mai puternici decât poate oricine fura. Dacă apărarea democraţiei înseamnă un război de gherilă cu uzurpatorii ei, atunci asta vom face", a declarat Ramona Strugariu, copreşedintă REPER.

Demersuri la CEDO

"Dată fiind importanţa votului pentru democraţie, REPER îşi doreşte să-i sprijine pe cei care vor să-şi apere dreptul la vot inclusiv prin demersuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Vrem să se facă dreptate.

Tocmai pentru că REPER respectă principiul separării puterilor în stat, consideră că este esenţial să caute clarificări şi să exploreze toate căile legale, naţionale şi internaţionale, pentru a apăra fiecare vot în parte.

Partidul REPER rămâne dedicat principiilor democratice şi va continua să militeze pentru transparenţă şi integritate in procesul electoral. Facem un apel către toate forţele democratice, către societatea civilă şi către toţi cetăţenii care cred în valorile democraţiei să nu renunţe şi să se alăture eforturilor noastre de a proteja dreptul fundamental la vot."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor