Volodimir Zelenski anunţă un control vamal comun "istoric" cu Polonia

Volodimir Zelenski (dr), preşedintele Ucrainei, şi omologul său polonez, Andrzej Duda
Volodimir Zelenski (dr), preşedintele Ucrainei, şi omologul său polonez, Andrzej Duda (Ukrinform)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică un control vamal comun "istoric" cu Polonia, subliniind că "unitatea ucrainenilor şi polonezilor este o constantă pe care nimeni nu o va rupe".

"S-a ajuns la o soluţie care revoluţionează ordinea la frontiera noastră. Introducem un control vamal comun cu Polonia. Acest lucru va accelera în mod semnificativ procedurile de frontieră. Va elimina cea mai mare parte a riscurilor de corupţie. Dar este, de asemenea, începutul integrării noastre în spaţiul vamal comun al Uniunii Europene. Acesta este un proces cu adevărat istoric", a declarat Zelenski, în timpul discursului său video nocturn.

Comentariile lui Zelenski au fost făcute în urma vizitei preşedintelui polonez Andrzej Duda la Kiev, în cursul zilei de duminică. Duda a subliniat, de asemenea, unitatea dintre cele două ţări, devenind primul lider străin de la invazia rusă care s-a adresat Parlamentului ucrainean (Rada Supremă).

Zelenski a descris relaţiile polono-ucrainene ca fiind "în sfârşit pe o bază complet curată, sinceră, fără certuri şi fără moştenirea vechilor conflicte".

"Aceasta este o realizare - o realizare istorică a poporului nostru. Şi îmi doresc ca fraternitatea dintre ucraineni şi polonezi să fie păstrată pentru totdeauna. Aşa cum am vorbit astăzi în faţa deputaţilor, unitatea noastră a ucrainenilor şi polonezilor este o constantă pe care nimeni nu o va rupe", a mai declarat preşedintele ucrainean.

Zelenski a mai spus că a semnat un decret care introduce un nou premiu "pentru a mulţumi acelor oraşe din ţările partenere care au ajutat cel mai mult. Iar Rzeszow a devenit primul astfel de oraş. Oraşul salvator. Este corect să spunem aşa".

Liderul ucrainean a anunţat, de asemenea, pregătirea unui proiect de lege care va reflecta legea adoptată în Polonia cu privire la cetăţenii ucraineni care s-au refugiat în Polonia şi care "au primit din punct de vedere legal aceleaşi oportunităţi ca şi polonezii".

Aproape 3,5 milioane de refugiaţi ucraineni au intrat în Polonia de la invazia rusă din februarie, ceea ce face ca această ţară să fie de departe cea mai mare ţară gazdă pentru persoanele care fug din Ucraina, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.

"Va fi un gest corect să adoptăm o astfel de lege în Ucraina. Să fie astfel încât cetăţenii Poloniei să nu fie niciodată nevoiţi să folosească o astfel de lege. Dar haideţi să ne arătăm recunoştinţa şi respectul nostru", a declarat Zelenski.

Liderul ucrainean a adăugat că a vorbit cu premierul britanic Boris Johnson şi "a discutat despre modalităţile de creştere a volumului exporturilor noastre, în special a produselor agricole. Precum şi volumul importurilor de combustibil în Ucraina".